DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Rali

Mikkelsen hibája után Ogier a győztes

A hétvége meglepetésembere, Thierry Neuville nem tudta véghezvinni a csodát, Andreas Mikkelsen pedig egy hiba után esett el élete nagy lehetőségétől, így Sebastien Ogier a szezonnyitó után újabb győzelmet gyűjtött be.

Az összesen 21 gyorsaságiból álló Svéd Rali záró szakaszait futották vasárnap délelőtt, majd a 12 órakor kezdődő Power Stage végén kialakult a verseny végeredménye, ami annak ellenére is tartalmaz meglepetéseket, hogy az élen végül a papírforma valósult meg.

987



A Hyundainak vasárnap reggel még jó esélye volt arra, hogy Thierry Neuville révén győzelmet szerezzen, hiszen az előző napi két szakaszgyőzelme után a tabella élére állt. A 19. szakaszon azonban Mikkelsen, a 20.-on pedig Ogier is megelőzte őt az összetettben, s ezek következtében 4,6 másodperces hátrányba került a Power Stage előtt. Ott aztán hiába lett ő a második leggyorsabb, hiszen a címvédő Volkswagen ellentmondást nem tűrő szakaszgyőzelmet szerzett, amivel Ogier a rali első helyét is megőrizte. Neuville a dobogó második helyével is erős eredményt ért el, és az összetettben is előrelépett ebbe a pozícióba.

Igazán drámai pillanatokat azonban Mikkelsen élt át a végjátékban, aki hajszálnyi előnnyel rendelkezett Ogier-vel szemben az utolsó szakasz előtt, ám ott hibázott, és a hóban elakadva 40 másodpercet veszített. Ezzel a harmadik helyre csúszott a végelszámolásnál, és ismét elúszott a kezéből a régóta vágyott első győzelem.

A negyedik helyet Ott Tanak gyűjtötte be, mégpedig Mads Östberg hathatós segítségével, aki azt követően, hogy egy defekt miatt már a 11. szakaszon elesett a győzelem lehetőségétől, vasárnap reggel további öt percet veszített egy elakadás miatt, ezáltal egészen a 10. helyig csúszva.

WRC-karrierje legjobb eredményét érte el az ötödik pozícióval a Hyundai másik versenyzője, Hayden Paddon, akit húsz másodperces lemaradással követett Elfyn Evans. A pontszerzők közé még Kris Meeke, Martin Prokop és Jurij Protaszov jöttek be. A sérült Dani Sordót helyettesítő Kevin Abbring a 11. lett.

Az élmezőny két népszerű tagja is nehéz hétvégét zárt. A harmadik Volkswagent vezető Jari-Matti Latvala esélyes lett volna felvenni a harcot csapattársaival, ám már pénteken nyolc percet veszített a hó fogságában, így végül csak a 12. lett az értékelésben. Robert Kubica számára pedig továbbra sem állnak össze a dolgok: pénteken egy műszaki hiba miatt került hátrányba, majd a szombati nap végén ötperces büntetést róttak ki rá, amiért Ford Fiestája túllépte a maximálisan megengedett energiafelhasználást. A lengyel mindezek után végül a 20. helyen zárt.

A WRC következő fordulója a március 8-i Mexikó Rali lesz.

 

A Svéd Rali végeredménye:

# Versenyző Autó Idő
1 Sebastien Ogier Volkswagen 2:55:30.5
2 Thierry Neuville Hyundai +6.4
3 Andreas Mikkelsen Volkswagen +39.8
4 Ott Tanak Ford +2:26.0
5 Hayden Paddon Hyundai +3:31.5
6 Elfyn Evans Ford +3:53.0
7 Kris Meeke Citroen +4:05.8
8 Martin Prokop Ford +4:26.0
9 Yuriy Protasov Ford +5:32.2
10 Mads Ostberg Citroen +6:50.9

...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: