DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Motor

Marquez továbbra is veretlen az Egyesült Államokban

Egy pillanatig sem volt kérdés, hogy Marc Marquez győzelmével fog véget érni a 2016-os évad harmadik futama: a repsolos spanyol 2013-as királykategóriás debütálása óta nem talált legyőzőre sem Texasban, sem az Egyesült Államokban. A dobogóra Jorge Lorenzo és Andrea Iannone fért még fel. Doviziosót ezúttal a vétlen Pedrosa ütötte ki a versenyből, Rossi 24 verseny után bukott.

Magyar idő szerint este 21 órakor rajtolt el a MotoGP idei harmadik versenye, az Amerikai Nagydíj. Az élről az előző három évhez hasonlóan Marc Marquez indulhatott, míg mellőle Jorge Lorenzo és Valentino Rossi vághatott neki a 21 körös viadalnak. A startot szokás szerint a címvédő kapta el legjobban, ám elmérte az 1-es kanyar féktávját, így Marquez azonnal visszavette a vezetést, majd miután yamahás ellenfele később is hibázott, még Andrea Dovizioso is elment mellette, miközben Rossi nagyon visszaesett a hátsó egyenesben. Nagyon jól ment még Aleix Espargaro is, aki az első körökben egészen a negyedik helyig zárkózott fel.

marquez-futam-főkép

Marquez ellen nincs ellenszer Texasban


A harmadik körben jött az első dráma: Rossi alól a 2-es kanyarban kicsúszott a Yamaha, így a 2014-es aragóni futam óta először kellett feladnia egy futamot – 24 nagydíj óta tartó top5-ös sorozata szakadt meg az olasznak. Marquez eközben folyamatosan lógott el Doviziosótól, akire ráadásul nagy tempóban érkezett meg Lorenzo: az ötödik körben a spanyol el is ment a ducatis mellett. Az olaszra ráadásul Dani Pedrosa is megérkezett, a két fél pedig a szó szoros értelmében összetalálkozott a pályán: Dovizioso is elmérte a célegyenes végi féktávot, a repsolos alól azonban ki is csúszott a Honda, amellyel egyúttal a ducatist is kiütötte a versenyből – a korábbi 125 köbcentis világbajnokot zsinórban második alkalommal torpedózta meg valaki a versenyen.

Ezzel még nem volt vége a bukássorozatnak: Cal Crutchlow és Bradley Smith ugyanabban a kanyarban, de egymástól függetlenül dobták el a vasat – a britek számára sem alakult túlságosan jól a futam. Ellentétben a Suzukikkal, akik Marquez, Lorenzo és Andrea Iannone hármasa mögött a negyedik-ötödik helyeken haladtak. A „kékek” is csatázni kezdtek egymással, a néhány körön keresztül tartó küzdelemből pedig végül a fiatalabb motoros jött ki győztesen. Az izgalmakat ezután a hátsóbb régiókban zajló csaták szolgáltatták: Pirro és Barbera, valamint a Laverty, Rabat, Hernandez hármas motorozott viszonylag közel egymáshoz a verseny záró szakaszában.

Dovizioso-futam_1

Dovizioso számára roppant pechesen alakult az elmúlt bő egy hét

Marquez eközben senkitől sem zavartatva futott be a célba: a Repsol Honda zsinórban második győzelmét aratta, ezzel növelte előnyét a világbajnoki tabellán, emellett továbbra is elmondhatja magáról, hogy veretlen a texasi pályán – sőt, az Egyesült Államokban is! Lorenzo végzett a második helyen, ezzel az összetettben is feljött ebben a pozícióba, míg a dobogó alsó fokára Iannone állhatott fel a Ducatival. Vinales lett a negyedik, Aleix Espargaro az ötödik, majd jött Scott Redding és Pol Espargaro, a legjobb tízbe pedig Pirro, Barbera és az Apriliának újabb top10-es eredményt szállító Bradl fért még be. Folytatás két hét múlva a jerezi Spanyol Nagydíjon.

A futam végeredménye:

1. Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 43'57.945
2. Jorge LORENZO SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +6.107
3. Andrea IANNONE ITA Ducati Team Ducati +10.947
4. Maverick VIÑALES SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +18.422
5. Aleix ESPARGARO SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +20.711
6. Scott REDDING GBR OCTO Pramac Yakhnich Ducati +28.961
7. Pol ESPARGARO SPA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +32.112
8. Michele PIRRO ITA OCTO Pramac Yakhnich Ducati +32.757
9. Hector BARBERA SPA Avintia Racing Ducati +34.592
10. Stefan BRADL GER Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +40.211
11. Alvaro BAUTISTA SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +45.423
12. Eugene LAVERTY IRL Aspar Team MotoGP Ducati +47.127
13. Tito RABAT SPA Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Honda +47.426
14. Yonny HERNANDEZ COL Aspar Team MotoGP Ducati +51.190
15. Loris BAZ FRA Avintia Racing Ducati +1'12.929
16. Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda Honda +1'19.252
17. Bradley SMITH GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +1'28.036
Nem ért célba:        
  Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda  
  Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati  
  Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: