DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Élő cikkek

Így zajlott a mozgalmas Bahreini Nagydíja

Következik az idei harmadik F1-es verseny: vajon Bottas megszerzi első sikerét vagy ismét Hamilton és Vettel küzd majd az elsőségért, esetleg meglepetés születik? Kövesd velünk a futam történéseit!

Köszöntjük kedves Olvasóinkat, kevesebb mint fél óra múlva elrajtol az idei Formula-1-es szezon harmadik futama, a Bahreini Nagydíj! Kövessétek velünk az eseményeket élő szöveges tudósításunk segítségével!

Természetesen a versenyzők már kihajtottak a bokszokból, hogy elfoglalják helyüket a rajtrácson. Itthoni idő szerint 16:45-ig kell elhagyniuk a bokszutcát.

Nyilván (szinte) mindenki tisztában van vele, hogy pályafutása során először Valtteri Bottas indulhat majd a pole-ból, ide kattintva azonban a teljes rajtlistát átböngészhetitek.

Sebastian Vettel a minap úgy nyilatkozott, meglepte, hogy ilyen nagy volt a Ferrari hátránya a Mercedeshez képest, Lewis Hamilton szerint azonban a versenyen jóval erősebbek lehetnek a maranellóiak - hamarosan kiderül, kinek volt igaza.

Hihetetlen, de igaz: újabb motorgondok a McLarennél, Stoffel Vandoorne autóját vissza is tolták a garázsba, a belga nem fog tudni elrajtolni!

 

Vandoorne egyébként a 17. helyről indult volna, így viszont a helye üresen marad a rajtrácson.

A McLaren szerint egyébként ugyanaz a probléma jelentkezett a belga autójában, mint az eddigi három alkalommal ezen a hétvégén: úgy tűnik, negyedszer is az MGU-H adta meg magát...

Egy kis időjárásjelentés: ilyenek a körülmények Bahreinben, ahol az előző évekhez hasonlóan naplementében rajtolnak majd el a pilóták.

 

Reméljük, ezúttal senki nem késett el a nemzeti himnuszról...

 

Már csak három perc a rajtig - itt az ideje a szerelőknek elhagyni a rajtrácsot!

 

Megkezdődött a felvezető kör!

Egy kis emlékeztető: Vettel és Hamilton egyaránt 43-43 ponttal áll a vb-tabella élén. Vajon ki távozhat Bahreinből az összetett éllovasaként?

RAJT! Bottas megtartotta a vezetést, Hamiltont azonban lehagyta Vettel, míg mögöttük Verstappen Ricciardót és Raikkönent is maga mögé utasította, sőt a finnt még Massa is megelőzte néhány kanyarral később!

Bottas, Vettel, Hamilton, Verstappen, Ricciardo, Massa, Raikkönen, Hülkenberg, Grosjean, Ocon az első tíz sorrendje az első kör végén.

A 3. körre fordulva még teljesen együtt az élmezőny, így szinte mindenki nyithatja majd a DRS-t. Vettel kifejezetten közelről kergeti Bottast.

Közben a két Toro Rosso talált majdnem egymásra a start után:

 

Az első öt három másodpercen belül: a Red Bullok is tartják a Bottas, Vettel, Hamilton trió tempóját.

Megvan az első előzés: Raikkönen ment el Massa mellett, ezzel a finn feljött a hatodik helyre.

Verstappen rajtja belső kamerából - a holland két pozíciót is javított:

 

Megvan az első kieső (mármint az el sem rajtolt Vandoorne-é után): Kevin Magnussen parkolta le a Haas-Ferrarit. Közben Lance Stroll nevéhez fűződik az első kerékcsere: a kanadai lágy gumira váltott.

A tizedik körben járunk, és az első öt még mindig három másodpercen belül - mikor láttunk ilyet utoljára?

Vettel a bokszban! Elévágással próbálkozik a Ferrari! Mit reagál a Mercedes?

Bottas és Hamilton nem jött, Verstappen azonban igen! Egyre érdekesebben alakul az élmezőny csatája stratégiai szempontból is.

Verstappen a falban!

A Red Bull pilótája szerint fékhiba okozta a kicsúszást, a fiatal holland idegesen veszi tudomásul a kiesést. Közben Raikkönen is a bokszban - az ő kiállása nem sikerült tökéletesen.

Bejön a biztonsági autó! Stroll és Sainz akadhattak össze a 1-es kanyarban.

Óriási a forgalom a bokszban: mindkét Mercedes jött, ahogy Ricciardo is. Vettel ezzel átvette a vezetést Bottastól!

A visszajátszásból látszott, hogy valóban Stroll és Sainz ütközött össze: a bokszból érkező spanyolnak nem hagyott elég helyet a Williams újonca.

Hamilton feltartotta a bokszban Ricciardót (aki azért így is átugrotta őt), a versenyirányítás pedig elkezdte vizsgálni ezt az esetet.

Íme, Verstappen balesete videón:

 

És itt van Sainz és Stroll esete - ki volt a hibás?

 

Kijött a biztonsági autó a pályáról, Hamilton azonnal megelőzte Ricciardót, és Bottas is keményen támadta Vettelt, aki azonban visszaverte a finn támadását.

Közben gumitaktika szempontjából is megkeveredett a mezőny: Vettel és Bottas szuperlágyon, akárcsak Raikkönen, Hamilton és Ricciardo ellenben az eggyel keményebb lágy keveréken.

Vettel kezd elnyúlni a Mercedesektől, Hamilton azonban közeledik Bottasra.

A mezőny végén is óriási csaták zajlanak: Alonso és a mögötte haladó Palmer és Ericsson vív kőkemény harcot egymással.

Megszületett a döntés: Hamiltont öt másodperces időbüntetéssel sújtották, amiért szándékosan feltartotta Ricciardót a bokszban!

Stroll és Sainz balesetét pedig a leintés után vizsgálja majd a felügyelőség.

Videón Hamilton előzése Ricciardo ellen:

 

Felipe Massa közben negyedik helyen halad a Williamsszel, a brazilt a futam első szakaszához hasonlóan újfent Raikkönen próbálja legyűrni.

Még hogy nem lehet előzni! Még egy McLarennel is lehet:

 

És mire ezt leírtuk, Raikkönen is megelőzte újra Massát, ezzel a ferraris a negyedik.

Miközben Vettel már négy másodperccel vezet Bottas és bő öttel Hamilton előtt, a hátsóbb régiókban ádázi csata zajlik: Palmer, Kvjat és Alonso produkálnak parádés versenyt!

Alonso persze megint panaszkodik: "Még soha nem vezettem ilyen gyenge motorral rendelkező autót!" - kiabálta bele a rádióba.

Megtörtént a helycsere Mercedesnél: az 5 mp-s büntetéssel rendelkező Hamilton átvette a második helyet Bottastól. Vettel előnye azonban már hat másodperc a fórja a brittel szemben - igaz, utóbbi lágy gumin van a német szuperlágyával szemben.

Nagyjából most járunk féltávnál, szóval mutatunk egy állást:

Íme, a Mercedesek helycseréje mozgóképes formában is:

 

Bottas ismét a bokszban, ezúttal már lágy gumikat kapott a finn.

Hamilton közben apránként, tizedről tizedre lopja a távolságot Vettelhez képest, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a britnek van egy öt másodperces büntetése is.

Vettel is jött a bokszba, az ő Ferrarijára is felkerültek a lágy abroncsok. De vajon Hamilton és Raikkönen is jön még egyszer?

Közben egy kép Stroll Williamséről - nagy volt az a becsapódás Sainzcal:

 

Vettel pillanatok alatt utolérte, majd meg is előzte Raikkönent, ezzel feljött másodiknak. Hátránya 15 másodperc Hamiltonhoz képest, de a német futotta meg a leggyorsabb kört is.

Bottas is előzött egyet: Ricciardótól vette el a negyedik pozíciót.

Raikkönen ugyanarra panaszkodik, mint egy hete Sanghajban: a 2007-es világbajnok szinte követeli a Ferraritól, hogy minél hamarabb hozzák ki az újabb kerékcserére. A csapat végül hallgatott is rá, megkapta a lágy gumikat.

Vettel egyértelműen gyorsabb Hamiltonnál: néhány kör alatt 15-ről 11 másodpercre csökkentette a hátrányát az éllovas brittel szemben.

Videón Bottas előzése Ricciardo ellen néhány perccel ezelőttről:

 

Hamilton is bejött a bokszba: letöltötte az öt másodperces büntetését, majd a második kerékcseréjét is megejtette, ismét lágy gumikat kapott a Mercedese.

Ezzel most már mindenki túl van a két kiállásán: Vettel nagyjából kilenc másodperccel vezet Bottas ellen, akinek ugyanennyi az előnye Hamiltonnal szemben. Az első ötből csak Ricciardo van szuperlágyon - Hamilton kérdőre is vonta a csapatát, hogy miért nem azt kapott ő is.

Hamilton elképesztő tempót diktál közben: körönként jó egy másodperccel közeledik Bottasra. Elképzelhető egy Mercedes házicsata a verseny végére?

Már három másodperc alatt a különbség Bottas és Hamilton között.

Sőt, a Mercedesnél úgy érzik, még akár Vettelt is elkaphatja a háromszoros világbajnok - hozzá képest azért 13 másodperc a lemaradása.

És meg is van az előzés: Hamilton bevetődött Bottas mellé, így már ő áll a második helyen! Vajon tényleg le tudja-e vadászni Vettelt is?

A visszajátszásból azért már inkább úgy tűnik, hogy Bottas elengedte Hamiltont.

Tíz másodpercen belülre került Hamilton Vettelhez, de már csak hét és fél kör van hátra. A Mercedes közben megerősítette, hogy Bottas valóban elengedte csapattársát.

Itt a videós bizonyíték is erre:

 

Ericsson alatt megadta magát a Sauber: a svéd szerint a sebességváltó döglött be.

Hamilton még mindig közeledik Vettelre, de nem elég nagy ütemben: négy körrel a vége előtt hét másodperc a különbség közöttük.

Ez egészen hihetetlen: három körrel a vége előtt ismét motorgondok Alonso McLarenjénél!

Alonso be is állt a bokszba, miközben Hamilton alighanem elengedte a győzelmet, ugyanis megállt közöttük a különbség. Másfél kör van hátra.

És már nem volt fordulat: Sebastian Vettel pályafutása 44. győzelmét aratva megnyeri a Bahreini Nagydíjat Lewis Hamilton és Valtteri Bottas előtt! Ez ugyanaz a dobogó, mint ami az évadnyitó melbourne-i futamon volt.

Mögöttük Raikkönen végzett a negyedik, Ricciardo az ötödik helyen, a top10-be pedig Massa, Perez, Grosjean, Hülkenberg és Ocon fért még be - az idei első futamát teljesítő Pascal Wehrlein épp csak lemaradt a pontszerzésről.

Ez azt is jelenti, hogy Vettel ismét egyedül vezeti a pontversenyt: a német 68 egységgel rendelkezik Hamilton 61 pontjával szemben.

A Bahreini Nagydíj teljes végeredménye:

Így ünnepelt Vettel és a Ferrari a leintést követően:

 

Vettel a futamgyőzelem mellé még a Nap versenyzője címet is bezsebelte:

 

A helyszínen következik az eredményhirdetés és az interjúk, mi pedig köszönjük Olvasóink figyelmét, hogy velünk tartottak a Bahreini GP élő szöveges közvetítése során! Ne menjen senki sehova, hiszen hamarosan jövünk a nyilatkozatokkal és az értékelésekkel!