DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Gokart

Gokart: Közép-Európa legjobbjai a Pannónia-Ringen

Az elmúlt hétvégén hazánkban rendezték a Közép-Kelet-Európai Rotax Max Challenge (CEE), a Magyar Bajnokság és az idehaza most bemutatkozó új versenysorozat, a Közép-Európai Zónabajnokság közös futamát.

Mind a három bajnokságot a Magyar Gokart Szövetség szervezi, a CEZ bajnokságot idén először. Ezt a versenysorozatot az FIA-CIK, az FIA gokart bizottsága írta ki, és a Magyar Gokart Szövetség nyerte el a szervezésének jogát. Plusz érdekessége a bajnokságnak, hogy az előző évben Jean Todt, a FIA elnöke adta át a díjkiosztó ceremónián a kupákat.



Több mint száz versenyző vett részt a Pannónia-Ringen rendezett futamokon, de a legnépszerűbb kategóriák a legkisebbeknek lehetőséget adó Micromax és MiniMax voltak. A Magyar Bajnokság MiniMax kategória döntőjében az első helyezett Nagy Sándor lett, őt követte Válint Bence és Körmöczi Gergő. A Micromax kategória nagy csatáiból Dominkó Arnold került ki győztesen, Sugár Dániel lett a második és Lázár Vilmos ért harmadikként célba a magyarok közül.

Az időjárás kedvezett a versenyzésnek, hiszen végig napsütéses, meleg idő volt, így nem kellett sok állítást végezni a gokartokon. Volt olyan kategória, ahol a nemzetközi értékelésben is magyar versenyző győzelmének tapsolhattak a nézők. A sokszoros bajnok Kancsár Ferenc idén a CEE megnyerésére fekteti a fő hangsúlyt, így ő a hazai ob dunaszerdahelyi nyitófordulóján el sem indult. A mostani, Pannónia-Ring-i versenyen viszont nemcsak, hogy ott volt a mezőnyben, de hengerelt a DD2-es kategóriában: az időmérő után az elődöntőt és a döntőt is megnyerte, ezzel az első hétvége után vezeti a CEE és a CEZ értékelését is.  

Honfitársaink közül mindenképp ki kell még emelni Kovács Gábor Roland teljesítményét, aki mindkét futamon a 3. helyet szerezte meg (az osztrák Max Hofer fért be a két magyar közé), és két versenyhétvégét követően vezeti az ob értékelését a DD2-ben, míg a DD2 Masters tekintetében Fodor Géza mondhatja el ugyanezt magáról.

A KZ2 futamát az ob értékelésében Nagy Milán nyerte, és az összetettben is ő vezet. A Rotax Max kategóriában Fodor Árpád érte el a legjobb eredményt a magyarok közül, aminek köszönhetően az összesített pontversenyben is átvette a vezetést minimális, négy pontos különbséggel Ferencz Márktól.

Az utánpótláskorú versenyzőket felvonultató Rotax Max Junior elődöntőjében Sövér László, a döntőben viszont már Vincze Ádám szelte elsőként a célvonalat a magyarok közül. Az ob-tabellát két versenyhétvége, azaz négy forduló után Kovács Zsombor és Vincze pontazonossággal vezetik.

A Rotax Max Masters-ben csak magyarok indultak, itt az időmérőn és az elődöntőben is Baló András, Ellenes László, Gyutai Péter volt az első három sorrendje. A döntőt is Baló nyerte, ezúttal Gyutai és Hornyák István előtt. A bajnokságok állását illetően itt az az érdekes helyzet állt elő, hogy míg az ob pontversenyében két hétvége után Gyutai áll az élen, addig a most megkezdődött CEE és CEZ összetettjét Baló vezeti. 

Mindhárom bajnokság következő versenyét az osztrák Pachfurthban rendezik, május 22. és 24. között.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: