DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Gokart

Gáspár Benett nagy lehetőségek kapujában

2023-ban is kifejezetten mozgalmas szezonja volt az ifjú tehetségnek, aki idén a Junior kategóriában indulva nagyszerűen helyt állt az egyes versenyeken

A mindössze 13 éves Gáspár Benett eddigi pályafutása során már többször bebizonyította, hogy gyorsan tanul, így a nála idősebb és tapasztaltabb versenyzőkkel szemben is képes elismerésre méltó teljesítményt nyújtani. Ennek köszönhetően az idei szezonban is a Hungarian Motorsport Acadamy támogatásával versenyezhetett, ráadásul a WSK futamai mellett az ugyancsak magas színvonalú FIA Karting Acadamy Trophy fordulóin szintén képviselhette a magyar színeket.

„Az volt a célunk, hogy elsőéves Junior versenyzőként minden nagyobb eseményen indulhasson, tehát a WSK versenyein, az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is. Ez annyiban módosult végül, hogy az FIA Karting Acadamy Trophy versenyeire is kiválasztották. Itt ő volt az egyik legfiatalabb, de jellemző rá, hogy mindig korábban kezd egy kategóriában és idősebbek ellen megy” – mondta a fiatal tehetség édesapja, Gáspár István.

benett-1



Benettnek komolyan koncentrálnia kellett, hiszen az említett versenysorozaton túl jelenése volt a WSK Champions Cupon, majd ezt követően a WSK Super Masters Series és a Champions of the Future fordulóin is rajthoz állt, de a WSK Euro Series és Open Series mezőnyében szintén megmérettette magát. Az év során többször is döntős volt, sőt pódiumon is ünnepelhetett, illetőleg egy hullámvölgyből is képes volt kijönni, amivel ismét bizonyította rátermettségét.

„Amikor elkezdtük az évet, a WSK versenyein többször meglepetésszerűen volt döntős, és nem is az utolsók között ment. Ez bíztató volt, nem igazán szokták jobban kezdeni a kategóriát, de kicsit elakadt, amikor a csapata vázat cserélt. Ez sajnos nem volt túl versenyképes, Beni viszont elkezdett tesztelni és vízen a leggyorsabb volt, szárazon pedig egyre jobb lett a tempója. Fölgyorsult és más csapatoknál is tesztelhetett, így vártuk az újabb meglepetést az eredmények szempontjából, végül ez másképp alakult” – utalt a büszke édesapa Benett élete egyik legnagyobb lehetőségére.

benett-2

A fiatal gokartos tehetség ugyanis ősszel külön engedély birtokában egy Formula–4-es autót is kipróbálhatott, a teszt pedig igencsak jól sikerült. „Gyakorlatilag hiba nélkül csinálta végig, a kezdő formulaautósok között pedig csak egy versenyző volt nála gyorsabb, de ők már mind elmúltak 15 évesek. Most ott tartunk, hogy Beni már szeretne egy Formula–4-es bajnokságban elindulni, legszívesebben ki se szállt volna az autóból” – tette hozzá édesapja, majd elárulta, fia komoly lehetőségekkel rendelkezik a következő esztendőre, mivel érdeklődésből abszolút nincsen hiány.

Gokartos berkeken belül két istálló is szeretne Benettel dolgozni, a világbajnoki és Európa-bajnoki futamokon pedig már a felnőttek között is rajthoz állhatna, de jelenleg a Formula–4 a nagy vágya. Gáspár István úgy véli, semmi sem elképzelhetetlen, így amennyiben összeállnak a csillagok, akár egy komoly meglepetés is születhet ebből.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: