DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
GP2/3

GP2: Csapattárs lesz a Red Bull két fiatalja

Pierre Gasly és Alex Lynn – a Red Bull utánpótlás-programjának azon két tagja, akik nem kerültek fel az F1-be – a GP2 legerősebb csapata, a DAMS kötelékét erősítik majd.

Lynn a GP3-as széria bajnoki címét nyerte meg tavaly, míg Gasly második lett a WSR 3.5 literes kategóriájában, mindketten újoncként értek el kiváló eredményeket. A 18 éves francia és 21 esztendős brit idén a DAMS istálló színeiben lesz csapattárs. A Red Bull utánpótlás-programját tavaly négy versenyző alkotta, szétszórtan a különböző alsóbb kategóriákban: közülük Carlos Sainz és Max Verstappen az F1-ben, a másik kettő a GP2-ben folytatja. Természetesen valószínű, hogy a Red Bull idén újabb, alacsonyabb kategóriákban szereplő pilótákat is felvesz tehetségei közé.

A francia DAMS istálló az utóbbi évek legsikeresebb GP2-es formációja: 2014-ben (Jolyon Palmer), 2012-ben (Davide Valsecchi) és 2011-ben (Romain Grosjean) is ők szerezték meg a bajnoki címet. Habár közülük ketten a győzelem ellenére sem tudtak a Formula-1-be jutni, nem is rendelkeztek olyan háttérrel, mint az idei páros.



Szembetűnő az is, hogy a Red Bull épp akkor csoportosítja át tehetséges versenyzőit a GP2-be, amikor az FIA új szabályt hozott a szuperlicensz feltételeiről: 40 pontot kell megszerezni három év alatt az utánpótlás-kategóriákban. A sorozat bajnoki címe 50 pontot ér, míg a WSR 3.5-é – ahol a múltban a Red Bull tehetségei, mint Vettel, Ricciardo, Vergne vagy Sainz a GP2 helyett nevelkedtek – csupán 30-at. Lynn a GP3 címének köszönhetően már idei eredményeitől függetlenül megkaphatja a 2016-os engedélyt, Gaslynek viszont még 15 pontot szereznie kell. Ehhez minimum negyedik helyezésre lesz szüksége, amire minden esélye megvan, mivel Abu Dhabiban a közös háromnapos teszten dominálta a mezőnyt.

Meg kell még említeni, hogy az említett tesztelésen Gasly mellett Esteban Ocon, a Formula-3 bajnoka vezette még a DAMS csapatot. A Lotus utánpótlásprogramjának tagja alighanem szintén a GP2-t veszi célba, kérdés, mely csapatban láthatjuk. Szintén felmerült korábban, hogy a McLaren pártfogoltja, Stoffel Vandoorne is a DAMS-ra vált, ő vélhetően az ART színeiben marad.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: