DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Williams: Nem vagyunk pénzügyi krízisben

Az utóbbi napokban többen is temetni kezdték a patinás istállót, miszerint hamarosan belefulladnak a pénzügyi gondokba, a gárdának nincs jövője. A csapatfőnök ezt határozottan cáfolja.

Tény, hogy rossz idők járnak mostanában a két és fél évtizeddel ezelőtt verhetetlen, több világbajnoki címet is nyerő istállóra. Az FW41 rendkívül félresikerült konstrukció lett, év eleje óta képtelenek felülkerekedni az alapvető problémákon, mindössze négy ponttal rendelkezik a gárda, amivel abszolút utolsó helyen áll a tabellán.

Fennállása során először két fizetős pilótát alkalmaz az istálló, a Szergej Szirotkin – Lance Stroll duó ráadásul a legtapasztalatlanabb is a mezőnyben. A kanadai dúsgazdag édesapja által vezetett konzorcium éppen a napokban vásárolta fel a Force Indiát, így egyértelmű, hogy legkésőbb 2019-től továbbáll a kanadai és viszi a komoly szponzori pénzét is.

Már hónapok óta hivatalosan tudni, hogy ez év végén a főszponzor (Martini) is kiszáll, így a jobb sorsra érdemes istálló többszörösen is komoly pénztől esik el. Jacques Villeneuve, a Williams utolsó világbajnoka szerint a csapat jövője nagyon sötét, a túlélésért kell küzdeni és könnyen lehet, hogy bedobják a törölközőt.

Ez a szezon tömény csalódás a Williams számára


Claire Williams csapatfőnök azonban gyökeresen mást állít. Úgy véli, a főszponzor elvesztése után sem lesznek pénzügyi gondok a jövő szezonban, mert így is sok a bevételük. „Szervezettségünkben több gyenge pont is található, ezért estünk vissza az ötödikről a tizedik helyre. Meglehetősen agresszív stratégiát követtünk a téli szünetben, úgy éreztük, meg tudjuk csinálni” – nyilatkozta a csapatfőnök a Formula-1 hivatalos weboldalán.

„Nem úgy sikerült, ahogy terveztük és mindennek tetejébe az aerodinamikát is jól elszúrtuk. Időnként megtörténik az ilyesmi. Hogy csődbe megyünk-e emiatt? Nem mosolyognék, ha nem lenne időnk mindenre. Pénzügyileg jó helyzetben vagyunk. Természetes, hogy mindig több pénzt szeretnénk szerezni, mivel a mérnökök annyit költenek, amennyi pénzt tőlünk kapnak.”

„De nem fogunk a mélységbe zuhanni, nem a túlélésért küzdünk” – tette hozzá Claire Williams. Az alapító, Frank Williams lánya a Martini és Lawrence Stroll pénzügyi hátterének elvesztése után is magabiztosnak mutatja magát. A jelek szerint a gárda szerencsére biztos lábakon áll.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: