DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Kubica visszatérési esélyei

Az elmúlt napokban ismét téma lett a sajtóban, hogy jövőre Robert Kubica esetleg versenyzői ülést kaphat. A Haasról szóló pletykát gyorsan cáfolta, ám máshol valós lehetősége lehet.

A nyári időszak általában arról szól, hogy a bizonytalan sorsú pilóták jövőjével kapcsolatban jelennek meg különböző híresztelések, amelyek egy része merő találgatás, másik része azonban valóban megtörténik később. Robert Kubica is azok közé tartozik, aki jövőre szeretne teljes évadot futni a Formula-1-ben, de szerződése (egyelőre) nincs.

A Brit Nagydíj után jelentek meg először azok a spekulációk, hogy a Haas elégedetlen a rengeteg versenyzői hibát elkövető, nem megbízhatóan futó Romain Grosjeannal, az ő helyére érkezhetne a 2011-ben egy raliversenyen súlyos karsérülést szerzett, rutinos lengyel pilóta, akinek viszont a hosszú kihagyás is problémát okoz(hat). Igaz, az utóbbi egy évben több ízben is vezetett F1-es autót, de ő maga is elismerte, hogy 2010 óta rengeteget változtak a versenyautók.

A Williams jelenlegi tesztpilótáját a Haas mellett a Force Indiával is hírbe hozták, valamint Stroll távozása esetén jelenlegi csapatánál is megüresedne egy hely. A Haashoz való igazolás lehetőségét egyértelműen cáfolja Kubica, de azt elismeri, hogy tárgyalásokat folytat a jövőjéről, a csapatot, illetve csapatokat nem nevezte meg, de az egyik jó eséllyel a Williams lehet.

Kubica jövőre visszatérne, de a lehetőségek elég korlátozottak


„Nem szoktam pletykákat olvasgatni. Mindig is azt tartottam szem előtt, hogy a dolgomat csendben végezzem. Valóban folytatok tárgyalásokat, de nem a Haasszal. Egyelőre legalábbis egyáltalán nem beszéltem velük” – nyilatkozta Robert Kubica az Eleven Sports című lapnak.

Lehet arra esélye, hogy a Force Indiánál köt ki és a Williamstől távozó Lance Stroll csapattársa lesz 2019-ben? „Nem tudom, hogy Lance odamegy-e, úgyhogy egyelőre felesleges ennyire előretekinteni és történeteket gyártani. Azt sem mondom, hogy igen, azt sem mondom, hogy nem történik meg. Nem szeretném kiadni, kikkel beszélek a jövőről.”

„A visszatérés nem lesz könnyű, számos fiatal pilóta várakozik a lehetőségre, komoly szponzori háttérrel, hogy bejuthasson a Formula-1-be. Ne feledjük, több istálló is van, amelynek nagy szüksége van a pénzre. Emiatt az én esélyeim is korlátozottak, itt be is fejeződhet a történet” – tette hozzá kissé pesszimistán Kubica.

A Williams is szóba jöhet, ahol jelenleg tesztpilótai szerepkörben vesz részt a csapat munkájában. Az idei autót ugyanis csúnyán félretervezték, emiatt pedig szükség lenne egy tapasztalt pilótára, aki a fejlesztésben segíthet, erre pedig jó megoldást jelenthet Robert Kubica, különösen, ha Lance Stroll feltételezett távozása miatt egyébként is felszabadulna az egyik ülés.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: