DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A Ferrari szándékosan ment neki Hamiltonnak?

Borítékolható volt az első kört látva, hogy tömegesen gondolják majd azt Lewis Hamilton rajongói, hogy Raikkönen direkt okozta az ütközést. Ezt Button és Vettel is határozottan elutasítja.

Felborult a papírforma már a rajt után Silverstone-ban. Sebastian Vettel (és Valtteri Bottas is) lerajtolta a pole-pozícióból nekiiramodó Lewis Hamiltont, akit még Kimi Raikkönen is megtámadott. A harmadik kanyarban aztán a finn rosszul számolt, belecsúszott oldalról a brit pilóta Mercedesébe, ami ettől megforgott és csak a mezőny végéről tudta folytatni a versenyt.

Sokat vitatkoznak még ezen a koccanáson a következő hetekben

Bár végül a kármentés kiválóan sikerült (a győztes Vettel mögött másodikként futott be Hamilton, pedig a kezdeti szakaszban 25 másodperccel volt fő vetélytársa mögött), mégis nagyon csalódott volt a világbajnoki címvédő az óriási felzárkózás ellenére is, amiben a biztonsági autó is a kezére játszott.

Raikkönen azonnal elismerte, hogy ő a hibás és a büntetése megérdemelt. Az internetet máris ellepték azok a vélemények, miszerint a Ferrari előre megbeszélte, hogy a világbajnoki címre jóval kevésbé esélyes Kimi Raikkönen majd kikapcsolja a Mercedest vezető másik bajnoki aspiránst, ezzel is segítve Sebastian Vettelt a végső győzelemhez.

A futamgyőztes Vettel határozottan kikéri magának az istálló és csapattársa nevében is, hogy bármilyen negatív akció szándékos lett volna. „Nagy butaság azt gondolni, hogy szándékos volt bármi is, ami ma történt. Kizárt, hogy bárki is előre megfontoltan ilyenre törekedne, úgyhogy ebbe mélyebben ne is menjünk bele” – reagált a Ferrari német pilótája.

Már a rajtnál Hamilton elé került Vettel és Bottas is


A Lewis Hamiltonnal jó barátságban levő, már visszavonult Jenson Button is osztja a világbajnoki éllovas véleményét. „Ez egészen biztosan nem volt szándékos. Senki nem versenyez ilyen módon. Nehéz ügy és nagy feszültség van ilyenkor a pilótákban. Egy Formula-1-es autóval nem könnyű előzni, ezért a srácok igyekeznek az első körben minél több pozíciót nyerni” – védte meg Kimi Raikkönent Jenson Button.

„Időnként hibákat követnek el, de erről is szól a versenyzés. Természetesen mindig igyekeznek elkerülni a baleseteket, de néha becsúszik az ilyen” – tette hozzá 2009 világbajnoka, aki három évig csapattársa is volt a most pórul járt Lewis Hamiltonnak.

Valószínűleg, a következő napokban ezen az eseten még sokat fognak vitatkozni, de Kimi Raikkönen 2001 óta íródó pályafutására sem a sportszerűtlenség, sem a piszkos játszmák nem voltak jellemzőek soha. Ám jó eséllyel lesznek olyanok, akiket ez önmagában nem győz meg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: