DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Kétszázas lesz a Force India

Óriási mérföldkőhöz érkezik ezen a hétvégén a Force India, a kiscsapat ugyanis kétszázadik nagydíjához ért. A kezdetekkor ezt senki nem gondolta volna, de már tíz éve a mezőny tagja.

Az 1991-ben újonnan alakult Jordan istálló megélt nagy sikereket és nehéz időszakokat is a száguldó cirkuszban. Összesen négy futamgyőzelmet aratott (Hill, Frentzen és Fisichella révén), de az utolsó évek már csak a pénzügyi nehézségekről és a szenvedésről szóltak, így Jordan 15 szezon után bedobta a törölközőt és eladta csapatát.

Átmeneti időszak következett, ugyanis először Midland, majd 2007-ben Spyker néven indult a gárda, általában a mezőny hátsó felében autóztak a pilóták, majd 2008-ban született meg a Force India. Az első évben még a pontszerzés sem sikerült, a következő esztendőkben sem gyakran, bár egy kiugró eredményt szállított Giancarlo Fisichella 2009-ben, Belgiumban pole-pozícióból indulva második helyen végzett.

Bár 2008-ban azt gondolták a legtöbben, hogy a Force India sem tart tovább, mint a Midland, vagy a Spyker, fokozatos, kemény munkával előbb rendszeres pontszerző alakulattá nőtte ki magát az indiai istálló, majd az elmúlt két évadban már az összetett negyedik helyén végzett, ami óriási teljesítmény.

A Force India a hétvégén eléri a kétszázat


Pénzügyileg még mindig kiscsapatnak számítanak, győzelmet nem szereztek (dobogót több ízben is), egyetlen pole-pozíció és öt leggyorsabb kör fűződik az istállóhoz. Jelenleg a Sergio Perez-Esteban Ocon párossal versenyeznek immáron második éve, a fiatal francia tudja, hogy nagy jubileumhoz érkezett csapata.

„Nagy hétvége lesz ez a csapat életében, óriási mérföldkőnek számít, elérni a 200. versenyt a Formula-1-ben. Büszke vagyok arra, hogy a gárda történetének részese lehetek. Valami egészen különlegeset képviselünk a rajtrácson, úgy vélem, a sport nem lenne ugyanaz a Force India nélkül. Remélhetőleg ezt a remek alkalmat egy jó eredménnyel ünnepelhetjük meg” – nyilatkozta Esteban Ocon.

„Az osztrák pálya nagyszerű és különleges kialakítású, a magas hegyek pedig kifejezetten szokatlan környezetet teremtenek. Alig várom, hogy a friss levegőt szívhassam magamba és a hegyek között lehessek. A pálya igencsak rövid, kevés kanyarral, emiatt az időmérő rettentő szoros lesz” – tette hozzá az ifjú francia.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: