DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Statisztikák: Vettel mindenkit lekörözött a teszten

A pilóták, a csapatok és a gyártók között is letaszították az élről az első teszthét legszorgosabbját. Sebastian Vettel közel tíz versenytávot megtett, de nemcsak a lista tetején, hanem az alján is világbajnokok tanyáznak.

00218002_507



A tavaszhoz sokkal jobban hasonlító körülmények között zajló második barcelonai teszthéten lényegesen nagyobb aktivitásra voltak képesek a csapatok, összességében több mint dupla annyi kört tett meg a mezőny a második négy nap alatt, mint az első négyen. A megtett távok összesítésével érdekes adatokra lelhetünk.

Az első hét után még Pierre Gasly vezette az egyéni kilométermérőt a Toro Rosso-Hondával, végül azonban ő lett a 2018-as mezőny egyetlen olyan tagja, aki a második héten kisebb távot tett meg, mint az elsőn. Összesítésben így is a negyedik legtöbb kilométer áll a neve mellett, megelőzte azonban őt a két Mercedes és Sebastian Vettel. A német a lista élére katapultált, köszönhetően annak is, hogy a tervezettnél fél nappal több időt tölthetett a pályán Kimi Raikkönen szerdai rosszulléte miatt. Az általa összesen megtett 2993 kilométer közel tíz versenytávnak felel meg, mint azt a táblázat utolsó oszlopában feltüntettük.

Ha a tesztpilótáktól eltekintünk, Fernando Alonso és Kimi Raikkönen tesztelték új autójukat a legrövidebb ideig, még fele annyit sem, mint Vettel. Alonsón a McLaren megbízhatósága fogott ki, Raikkönent pedig a múlt héten az időjárás, ezen a héten pedig a már említett betegsége hátráltatta.

 versenyzők

A csapatok kilométerlistáján az elsőről a harmadikra csúszott vissza a Toro Rosso, hiszen a Ferrari és a Mercedes komolyan rákapcsolt erre a hétre. A címvédő istállónál idén is bevált az a stratégia, miszerint minden nap megosztották a munkát két pilótájuk között, így 100 körrel többre voltak képesek még a második legaktívabb Ferrarinál is. A McLaren viszont, amely az első négy napot követően még a hetedik helyen állt, végül idén is a legkevesebb adatot gyűjtötte.

A gyártók tekintetében is átugrotta a Mercedes a hozzá hasonlóan szintén három csapattal dolgozó Ferrarit, ám itt ők ketten és a Renault is közel azonos távot tudtak megtenni, részarányosan pedig az egyetlen partnernek szállító Honda is hozta az elvárt szintet.

csapatok

gyártók

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: