DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Szirotkin tavaly nagyon elkeseredett

Szergej Szirotkinnak az elmúlt években a Sauberrel és a Renault-val is felcsillant a lehetőség, hogy versenyzői ülést kapjon a Formula-1-ben. Utóbbi különösen rosszul esett neki, hogy nem sikerült.

Az elmúlt két esztendőben mindent feltett arra az orosz pilóta, hogy állandó versenyzőként debütálhasson a száguldó cirkuszban. A francia gyári istállónál két szezont (2016 és 2017) is végigdolgozott, mint fejlesztő- és tesztpilóta, de végül mégsem rá esett a választás.

Tavaly összesen négy szabadedzésen kapott bizonyítási lehetőséget a Renault-tól, de a jelek szerint nem sikerült két év alatt sem meggyőznie a franciákat, mivel inkább Carlos Sainz mellett tették le a voksukat (ezzel egyébként akkor Robert Kubica alól is kihúzták a talajt, érdekesség, hogy végül az orosz és a lengyel is a Williamsnél kötött ki).

A Williamsnél végül Szirotkint választották 2018-ra


Szinte váratlanul jött Szirotkinnak a Williamsnél felcsillanó lehetőség, amikor év végén a veterán Felipe Massa bejelentette visszavonulását. Bár eleinte Robert Kubica és Paul di Resta versengésének tűnt Massa helyének megszerzése, végül megérkezett a fiatal orosz és a grove-i istálló januárban őt igazolta le. Sokak szerint elsősorban a rendkívül erős szponzori háttere nyomott sokat a latban, ám a Williams ezt többször is igyekezett cáfolni.

„Évekkel ezelőtt majdnem a Sauberhez kerültem, de akkor még nem ez volt életem célja, amilyen gyorsan jött az esély, olyan gyorsan el is illant. De akkor nem igazán zavart a dolog, mert versenyeztem a WSR-ben és a GP2-ben is. Egyszerűen folytattam a versenyzést és nyertem a versenyeket, elértem akkori céljaimat. Szeretném ezt folytatni idén is” – emlékezett vissza Szergej Szirotkin.

„A tavalyi eset sokkal rosszabbul érintett a Renault-val, mert az volt az első olyan évadom, amikor sehol nem versenyeztem, teljes egészében a Renault projektjének rendeltem alá magamat, csak értük dolgoztam” – ismerte el az orosz versenyző. Szerencséjére azonban felbukkant a Williamsnél a lehetőség, amit sikeresen ki is használt, így márciusban hazája harmadik pilótáként debütálhat a Formula-1-ben. Korábban Vitalij Petrov és Danyiil Kvjat tette le névjegyét az F1-ben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: