DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Tőkeerős orosz pilóta akarja a Williams ülését

Az Abu Dhabi gumitesztet követően új kihívója támadt Robert Kubicának: Szergej Szirotkin tartalékpilóta a Renault-nál, de versenyzői posztra vágyik, amire a franciáknál nem kiadó.

Szergej Szirotkin még mindig csupán 22 esztendős, de már jó pár éve a Formula-1 körül sürög: eleinte a Saubernél tűnt fel, aztán a Renault-nál, legutóbb pedig, az Abu Dhabiban tartott teszten a Williamsnél. Az orosz idén a tartalékpilóta szerepét töltötte be a francia csapatnál, ezért a GP2 kétszeres harmadik helyezettje egy F2-es beugrást és Le Mans-i szereplést kivéve nem is versenyzett sehol.

Renault-s szerepe fényében némi meglepetést okozott, hogy a gumiteszten a Williams színeiben bukkant fel: nehéz megmondani, hogy a gyakorlás egyszeri alkalom volt-e a pilóta támogatói által kifizetett összegért cserébe (ami bevett szokás az F1-ben), vagy Szirotkin, az orosz SMP bank jelentős támogatásával, szintén benevezett az istálló 2018-as üléséért, amely kapcsán addig Kubica mellett Pascal Wehrleint, Danyiil Kvjatot vagy Paul di Restát emlegették. A versenyző mindenesetre azt hangsúlyozta, hogy nem elégszik meg jelenlegi pozíciójával.



„Ami biztos, hogy nem azért vagyok itt a teszten, hogy élvezzem a napsütést. A Renault ülésében a közvetlen jövőben nem reménykedhetek, de részesültem abban a kiváltságban, hogy különböző csapatokkal dolgozhatok együtt a legmagasabb szinten. Nehéz úgy, ha az embernek nincs ülése, csak tartalék. Tudatában vagyok annak, hogy így is sokat tanulok, de szükségem van az adrenalinra” – idézi az F1i.com Szirotkint.

Az orosz most ismerkedett meg a nála tíz évvel idősebb Kubicával, akivel szerdán egymást váltották az FW40 volánja mögött: „Először találkoztam Roberttel, nagyon nyílt és nyájas. Örömmel beszélt velem, és összehasonlítottuk a köridőinket, még ha nem is jelent sokat. Neki az számított, hogy megfelelő szinten tudjon vezetni. Amit eddig elért, igazán kivételes” – beszélt elismerően arról a Kubicáról, aki első számú ellenfele, ha valóban a Williams szabad helyét akarja megkaparintani.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: