DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Egyetlen dolgon múlik Kubica visszatérése

Bár a napokban olyan hírek röppentek fel, hogy a lengyel visszatérése csak papírmunka kérdése, a Williams technikai igazgatója tiszta vizet öntött a pohárba: Kubicának még tesztre van szüksége.

A Formula-1-ben utoljára 2010-ben versenyző Robert Kubica vált a szabadon maradt williamses ülés elsőszámú esélyesévé. Idén többször is lehetősége volt már F1-es autóba ülni, ám eddig minden alkalommal régebbi konstrukciókhoz volt csak szerencséje. A nemrég bejelentett, F1-es szezonzárót követő teszt lesz az első alkalom, hogy a Williams idei autóban tudja felmérni a pilóta képességeit. Bevallásuk szerint szükség is van rá, hiszen még nem bizonyosodtak meg arról teljesen, hogy Kubica versenyzői képességei kifogástalanok.

„Robert lenyűgöző srác” – nyilatkozott az alkalomról Paddy Lowe, a Williams technikai igazgatója. „Mindannyian láttuk, régen hogy ment a Formula-1-ben – nagyszerű pilóta, nagyon profi, elkötelezett, lelkes és intelligens. Érdekes jelölt ő, ezért is teszteljük. Most egy olyan folyamaton megyünk végig, mely során felmérjük, hogy a sérüléseinek van-e hatása a vezetői képességeire. Eddig minden rendben volt – a 2014-es autót vezetve semmi gond nem merült fel. Jövő héten egy normál programot fog teljesíteni, mely során megválaszolhatjuk a felmerült kérdéseket.”

kubica_test_hungaroring

Őszi hungaroringi tesztje zárt ajtók mögött zajlott


Lowe kihangsúlyozta, mennyire fontos objektíven megítélni a lengyel képességeit. Nem hagyhatják, hogy a történet érzelmi vonulata magával ragadja őket. „Sokan mondják, milyen nagyszerű lenne, ha Robert visszatérne az F1-be. Meglátjuk. Fontos objektívnek maradni. Más pilótákat is megfontolunk, de róluk tudjuk, hogyan teljesítenek, hiszen ők aktívan versenyeznek.”

szirotkin_2017

Az újabb esélyes, Szirotkin

Az esélyeseket tartalmazó kalapba egyébként az utóbbi időben a Renault jelenlegi tesztpilótája, Szergej Szirotkin is bekerült, aki szintén ott lesz az Abu Dhabi Nagydíjat követő pirellis teszten. „Szergejjel eddig még nem dolgoztunk együtt. Ő egy új jelöltünk, majd meglátjuk, mire jutunk vele. Szerintem érdekes pilóta – eddig tetszik, amit láttunk belőle.”

Egy biztos, a bejelentés még várat magára. Lowe szavait idézve „nem a hétvégén, és nem is jövő héten” fog megszületni. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: