DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A BMW óta a legnagyobb esély a Sauber előtt

A tavalyi év sereghajtója rövid és hosszú távon is gondolkodik. Az új csapatfőnök szerint az Alfa Romeo támogatása miatt olyan lehetőség nyílt meg az istálló előtt, ami a BMW óta nem volt.

A tavalyi év igen zűrös időszak volt a huszonöt éve a Formula-1-ben jelen levő, svájci istálló számára. Az évet a gyenge, jóval korábbi fejlesztésű Ferrari-motorral futották végig, ami szinte semmilyen fejlesztést nem kapott, így Pascal Wehrlein és Marcus Ericsson is egyre inkább lemaradt a mezőnyben. A karosszériával is meggyűlt a bajuk, mivel 2016-ban, pénzügyi nehézségek miatt túl későn kezdték el a tavalyi versenyautó fejlesztését.

Ugyanakkor év végén hivatalossá vált, hogy az idei évadtól az Alfa Romeo támogatásával versenyezhet az istálló, ami pénzügyileg és marketing szempontból sem válik éppen a svájciak kárára. A vezetésben is változás történt, Monisha Kaltenbornt Frederic Vasseur váltotta a csapatfőnöki székben még nyár elején. A korábban a Hondához egyre közelebb kerülő Sauber szinte azonnal meg is szakította a kapcsolatot a japánokkal, helyette a Ferrarival fűzte jóval szorosabbra az együttműködést.

A BMW korszak óta kevés sikert élt át a Sauber


Mit gondol a csapatfőnök a Formula-1 jelenleg is zajló átalakulásáról? „A rajtrácslányokat gyerekek váltják majd fel, de nekem tetszik ez az ötlet. A halót pedig mindenki csak szidja, hogy mennyire ronda. Ugyanakkor a versenyzők biztonságát szolgálja és egy napon nagyon hálásak leszünk ennek az eszköznek egy komoly balesetnél” – nyilatkozta Frederic Vasseur a svájci Blick lapnak.

„Semmi alapvető dolog nem változott a sportágban, csak a marketing terén. A futamok új kezdési időpontja sem forgat fel az alapvetően semmit. Hogy milyen lesz az idei autónk? Gyorsabbak leszünk, de van is honnan feljönni, 2017-ben nagyon messze le voltunk maradva. A középmezőnyben akarunk harcolni, de nem felejthetjük el, hogy ez egy hosszú távú projekt” – fogalmazott a francia szakember.

Ötven új dolgozóval is bővült a Sauber gárdája, így már közel félezren munkálkodnak a svájci istálló sikeréért, az Alfa Romeo miatt pedig optimista légkört láthatunk a tavalyi sereghajtónál. „Az Alfa azonosul velünk, ők is meg akarják tartani a Saubert, mint márkanevet. Valószínűleg a BMW-s időszak óta most először kaptunk óriási esélyt, hogy nagy dolgokat vigyünk véghez” – tette hozzá Vasseur.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: