DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

A Sauber-főnök első dolga volt kitenni a Hondát

Frederic Vasseur egy júliusi hétfőn állt munkába a Sauber csapatfőnökeként. Egy órával később visszalépett a Hondával való motorszállítói megegyezéstől. A sebességváltónak legalább olyan fontos szerepe volt, mint magának az erőforrásnak.

A Sauber névadó szponzora 2018-ban az Alfa Romeo lesz, szorosan együttműködik majd motorpartnerével, a Ferrarival, amely egyik versenyzőjét is kikölcsönzi, a nagy tehetségként számontartott Charles Leclerc-t. Nem csoda, hogy néhányan talán már el is felejtették, mennyire más volt tavaly kora nyáron a Sauber jövőképe: akkor még arra készültek, hogy a McLaren oldalán a Honda második csapata lesznek.

Az idény közben érkezett csapatfőnök, Frederic Vasseur szó szoros értelmében vett első teendője volt szakítani a Hondával, és a Ferrari irányába kormányozni a csapatot. Eleve ezzel a szándékkal sétált be a hinwili központba, ahol nem sokat várt:

„Július 17-én 9 órakor álltam munkába, a találkozót pedig 10-kor tartották. Számomra fontos volt, hogy meglépjem. Nem könnyű első döntésként motorszállítót cserélni, de Honda nem volt épp jó formában. Plusz, és számomra talán ez volt a legfontosabb, a McLarentől kaptuk a sebességváltót, semmiféle belső erőforrással nem rendelkeztünk, hogy sajátot gyártsunk” – idézte fel a motorsport.com-nak mosolyogva Vasseur.



„Mivel voltak kontaktjaim a McLarennél, meg voltam győződve róla, hogy mindent meg akarnak tenni a kiszállásért. Nem vállalhattam kockázatot, mert képzeljék el, mi lenne, ha ma kellene elkérnem a McLarentől a Honda-sebességváltót. Abszolút rémálom. És mivel már folyamatban volt a 2018-as autón való munka, nem halogathattuk az elhatározást” – folytatta.

Vasseur egy évig a Renault csapatfőnöke volt, ám hosszú távú elképzelései nem egyeztek meg az ügyvezető Cyril Abiteboul terveivel, ezért 2017 kezdetén kiszállt a csapattól, majd hónapok múlva a Saubernél tűnt fel Monisha Kaltenborn helyén.

„Eléggé örültem, hogy végre szünetet tarthatok, habár hat hónap után kicsit már hosszúra nyúlt. A feleségem motivált, hogy találjak valami mást, kért, többet már ne maradjak otthon. Ezután kezdődött az egyeztetés a Sauberrel. Ez eredményes volt, tetszett a projekt, jobban illett az elképzeléseimhez, és hasonlított a karrierem kezdetének munkáihoz” – elevenítette fel a francia vezető csatlakozását.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: