DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Todt: Túlságosan megbízhatóak az autók

Az FIA elnöke szerint túlságosan jó a Formula-1-es autók megbízhatósága. Lewis Hamilton például egyszer sem esett ki idén, pedig a több kiesés jót tenne a Formula-1-nek. Valóban így van?

Jean Todt szeretné, ha több kiesés lenne a Formula-1-ben. Bár a Mercedes fantasztikus munkáját dicséri, hogy Lewis Hamilton úgy szerezte meg idén a világbajnoki címet, hogy egyszer sem romlott el az autója, a sportágnak jót tenne, ha időnként az élen álló versenyzők versenyautója is felmondaná a szolgálatot.

Legutóbb egyébként éppen Todt volt a Ferrari csapatfőnöke, amikor Michael Schumacher (2002-ben) úgy szerezte meg ötödik világbajnoki címét, hogy a vörös autó egyszer sem romlott el az idény során. Hamilton ezt ismételte meg idén. „Húsz nagydíjon vett részt és húsz alkalommal szerzett pontot. Néhány évtizede ez teljesen lehetetlen volt, mára azonban az autók túlzottan is megbízhatóvá váltak” – nyilatkozta az FIA elnöke.

Maga, Hamilton is elismerte, hogy idén a megbízhatóság volt a fő kulcsa világbajnoki győzelmének. „Nekünk volt a legjobb megbízhatóságunk. Nem is emlékszem más istállóra, amelyiknek akár a múltban is ilyen szinten megbízható lett volna az autója” – erősítette meg a négyszeres világbajnok brit.

Idén Hamilton autója egyszer sem adta be a kulcsot


Jean Todt még emlékszik a régi időkre, amikor teljesen természetes volt, hogy időnként megáll néhány autó az élmezőnyből is. „Egyszerűen nem is számoltunk azzal, hogy bárki minden versenyen célba érhet, így nem is számított minden pont a világbajnoki összesítésben. Általában a versenyző az évad két-három legrosszabb eredményét eldobhatta”. 1990-ben volt utoljára példa arra, hogy pontokat ejtettek el a szezon vége felé. Akkor a legjobb tizenegy eredmény számított a tizenhat futamból.

1988-ban viszont bajnokságot eldöntő különbség volt ez Ayrton Senna és Alain Prost között. Mivel csak a tizenegy legjobb eredmény számított, Senna győzött a francia előtt 90:87 arányban. Ugyanakkor, ha minden pont számított volna (ahogy 1991 óta mindig), akkor bizony Prost könnyedén világbajnok lett volna 105-94-es pontkülönbséggel. A megbízhatóság terén pedig Max Verstappen vagy Fernando Alonso valószínűleg mást gondolt idén…

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: