DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ecclestone: A Ferrarit gyakran segítette az FIA

Komoly botrány van készülőben a Formula-1-ben, ugyanis a száguldó cirkusz korábbi nagyfőnöke, Bernie Ecclestone azt állítja, az FIA régebben is többször a Ferrarit segítette, hogy győzzön.

A 87 esztendős korábbi F1-es mindenható úr ismét nagy port felkavaró nyilatkozatot tett, amelyben gyakorlatilag bizonyítottnak látja, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség és a rivális csapatok közül többen is gyakran besegítettek a Ferrarinak, hogy sikeresebb legyen a Formula-1-ben.

Ecclestone a múltban többször is tapasztalt részrehajlást és elfogultságot Maranello irányába az irányító testület részéről, akár a Mosley által irányított időszakról, akár a Todt-éráról beszélünk. Azt is állítja a brit üzletember, hogy a sportot irányító erők többnyire mindig próbálták úgy intézni, hogy a Ferrarit hozzák ki legjobbnak.

Szombaton a 87. életévét tölti be Bernie éppen és az olasz La Repubblica című lapnak beszélt a korábbi tapasztalatairól. „A Formula-1 a Ferrari, a Ferrari pedig a Formula-1”. Az austini incidens után Max Verstappen édesapja, Jos vádolta azzal a szövetséget, hogy a Ferrarit segíti. Ecclestone azonban nem igazán cáfolta ezt.

„A Ferrarit segíteni mindig is a legokosabb dolog volt, amit tehetett az ember. Ez például a technikai szabályváltozásokra is igaz volt. Minden csapat fontos az F1 számára, de a Ferrari több ennél. Rengeteg olyan dolog történt az évek során, ami a Ferrarit segítette győzelemhez”.

Valóban ekkora segítséget kapott a Ferrari az elmúlt évtizedekben?


Az F1 versenyigazgatója, Charlie Whiting is érintett ebben? „Nem, Charlie mindig azt tette, ami a dolga. De Max Mosley igen gyakran segítette a Ferrarit, én pedig szintén azt akartam, hogy ők győzzenek. Lehettek szezonok, amit mások nyertek meg, de lehetőleg akkor is a Ferrari ellen kellett felvenniük a harcot” – tekintett vissza az F1 korábbi nagyfőnöke.

„Egy dolog győzni mondjuk a Sauber ellen és teljesen más nyerni egy vörös autóval szemben. Hogy a 2017-es feltámadásuk is külső segítségnek köszönhető? Nem tudhatom biztosan, már nem látok bele teljesen, amióta nem vagyok vezető. De biztosan volt egy pont, amikor segítséget kaptak a motor terén. A Mercedesnek is sokkal értékesebb egy olyan győzelem, amit a Ferrarival szemben vívott ki. Ha maga a Mercedes döntött úgy, hogy átadott némi technológiát Maranellónak, azt kell mondanom, jó lépés volt. Barátságban van egymással a két istálló és a németeknek is jó, ha erős riválist győznek le” – fogalmazott Bernie Ecclestone.

Még nem tudni, milyen visszhangja lesz ennek a nyilatkozatnak, de valószínűleg igencsak megosztja a közvéleményt. Ilyen szintű részrehajlással még sosem vádolták meg az F1 irányító testületeit.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: