DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Rögtön keresztülhúzzák az újonc álmait

Élete első nagydíjára készül Brendon Hartley a Toro Rosso színeiben, ám rögtön egy komoly csapással kezdi pályafutását. A rajtrács végére száműzik az új-zélandi pilótát és nincs ezzel egyedül, a McLaren és a Red Bull is bajban.

Austinban életében először indul F1-es versenyhétvégén Brendon Hartley, aki a beugró beugrója valójában a Toro Rossónál. Követni is nehéz volt az utóbbi hetek eseményeit a bikák fiókcsapatánál, Szingapúr után két futam erejéig jegelték Danyiil Kvjatot, helyére Pierre Gasly érkezett, aki ugyan a világot nem váltotta meg, de nem is vallott szégyent.

A Japán Nagydíjon derült ki, hogy Jolyon Palmer helyére Carlos Sainz már Austintól átigazol, ugyanakkor Gaslynak fontos, bajnokságot eldöntő jelenése lesz Japánban egy másik sorozatban (ami a Toro Rosso jövő évi motorszállítójának, a Hondának különösen fontos, ugyanis az ősi rivális Toyotát kellene két vállra fektetnie Gaslynak), így hirtelen a fiókcsapat pilóta nélkül maradt.

Kvjaté az egyik ülés, a másikra váratlanul Brendon Hartleyt választották a tulajdonos Red Bullnál, aki teljesen újoncnak számít. Az új-zélandi versenyző életében óriási pillanat ez, de sajnálatos módon a versenyhétvégéje tőle független okokból hatalmas csapást szenved el. A korábbi versenyeken használt erőforrások ugyanis erejük végét járják, mindenképpen újat kell már beszerelni Hartley autójába, ám az éves megengedett kvótát már átlépte a Toro Rosso. Hivatalosan Gasly előző két versenyen használt versenyautóját kapja meg az újonc, amelynek erőforrása már rengeteg kilométert futott.

Hartley 2008 áprilisában már tesztelte a Toro Rossót


Franz Tost csapatfőnök elmondása szerint a tervek szerint Kvjat Mexikóban kapja meg az új motorkomponenseket a következő hétvégén, mivel a másik versenyautó sem bírja végig a szezont ugyanazzal az erőforrással már. Nagy valószínűség szerint Hartley nemigen ússza meg az utolsó rajtkockát, mivel szinte mindent cserélnek a motorelemek közül, így 30 helyes rajtbüntetésre számíthat. Nem ilyen debütálásról álmodik az ember.

Gondban lesz vélhetően Max Verstappen is, akinél péntek este döntik majd el, hogy most cserélik-e a komplett erőforrást, vagy csak Mexikóban. Stoffel Vandoorne esetében is bejelentették már a rajtbüntetést, ám a McLaren belga pilótájánál a tervek szerint csak a belsőégésű motorból szerelnek újat, így talán megússza egy öthelyes büntetéssel.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: