DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Vettel szándékosan törhette össze az autóját

Érdekes elmélet látott napvilágot a Malajziai Nagydíj után, amely azt boncolgatja, hogy a Ferrari-pilóta vajon direkt ütközött-e Lance Stroll-lal a sepangi F1-es futam levezető körében.

Ritkán látható incidens történt a Malajziai Nagydíj leintése után: Sebastian Vettel és Lance Stroll összeütközött egymással az ötös kanyarban, a német pedig kénytelen volt az aszfalton hagyni megtört Ferrariját. Bár a versenybíróság gyors vizsgálat után senkit sem nevezett meg vétkesnek az incidens miatt, egy másik kamerállásból megtekintve azt lehet mondani, talán a kanadai felelőssége nagyobb volt a balesetben.



A futam óta eltelt időben azért szoríthattak a Ferrari rajongói, hogy ne büntessék meg Sebastian Vettelt egy esetleges váltócsere miatt, nemrég azonban kiderült, hogy a kérdéses alkatrész sértetlen maradt, így a német megússza az öt helyes hátrasorolást Sepangban. Most viszont egy összeesküvés-elmélet látott napvilágot a balesettel kapcsolatban: még a mérvadó Auto Motor und Sport is foglalkozott vele, hogy a négyszeres világbajnok esetleg szándékosan okozta-e a balesetet.

Az elmélet szerint a Ferrari a szokásosnál kevesebb üzemanyaggal töltötte fel az SF70H-t, arra számítva, hogy a versenyen elered az eső, vagy bejön a safety car, és így csökken majd a fogyasztás. Mivel ez nem történt meg, Vettelnek jelentősen vissza kellett vennie a tempóból (lásd a csaknem 15 másodpercnyi veszteséget Daniel Ricciardóhoz képest néhány kör alatt). A pilóta célba ért, a szabályok azonban úgy szólnak, hogy ha egy autóból nem tudnak leszívni a méréshez elegendő üzemanyagot, vagy az nem tud saját erejéből visszatérni a bokszba, a csapatnak büntetéssel kell szembenéznie.

Vettel az ütközéssel így azt érhette el, hogy ne essen vizsgálat alá az autója, igaz, ez puszta feltételezés, és az igazsághoz közelebb áll, hogy két figyelmetlen pilóta versenybalesetéről van szó - főleg annak tükrében, hogy a Ferrari sérülést, anyagi kárt és büntetést kockáztatott volna a szándékossággal.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: