DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Mégis maradhat a cápauszony

A 2017-es év elején visszatért a cápauszony a Formula-1-be, majd esztétikai szempontból annak betiltásáról határoztak 2018-tól. Most azonban nagyon úgy fest, hogy mégis marad jövőre is az elem.

Érdekes változás történt a Formula-1 berkein belül, ugyanis még hónapokkal ezelőtt konszenzussal arról döntöttek a csapatok és az FIA is, hogy jövőre betiltásra kerül az aerodinamikailag hatékony, de a pilóták és a szakértők döntő többsége által csúnyának tartott cápauszony.

A legutóbbi tanácskozás után azonban az FIA úgy döntött, újra megfontolja a betiltás visszavonását, miután egyeztetett az istállók képviselőivel. Úgy tűnik, a csapatok álláspontja megváltozott és már nem feltétlenül akarják betiltani a hátsó szárny előtti elemet. Ennek oka pedig egészen prózai.

Az istállók elégedetlenek ugyanis amiatt, hogy kötelezően nagyobb méretben kell az idei évtől a rajtszámokat a versenyautó több pontján is feltüntetni, így jóval kevesebb igazán értékes szponzori felület marad bérbeadásra. A Spanyol Nagydíj óta van ugyanis ez a szabály, hogy a rajongókat segítsék a pilóták könnyebb azonosításában.

A cápauszony túlságosan fontos lett a szponzorok miatt


A hiányzó szponzori felületet pótolhatja valamelyest a nagyméretű cápauszony. Andy Green, a Force India technikai igazgatója jelentette ki, hogy a többi csapat támogatását élvezve nyújt majd be előterjesztést az F1 Stratégiai Csoportjának, hogy a cápauszonyra helyezhesse jövőre (is) mindenki a pilóta azonosító betűjelét és rajtszámát.

„A szabály szövegének változtatását próbáljuk elérni, hogy a cápauszony továbbra is lehetőség legyen a szponzori felületek hirtelen csökkenése miatt. A Stratégiai Csoport következő tanácskozásán hozzuk elő az indítványt, ami a csapatok teljes támogatását elnyerte” – nyilatkozta Andy Green. Az FIA egyébként rugalmasnak tűnik cápauszony ügyben, de a T-szárnyakat mindenképpen be akarja tiltani a testület továbbra is.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: