DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Raikkönen teljesen összeszedte magát

Nem kizárólag Vettel miatt hosszabbítottak a Ferrarinál Kimi Raikkönennel. Az év elején csak bukdácsoló finn nagyon felgyorsult és a csapat reményei szerint még idén futamot is nyer.

Nem könnyű Kimi Raikkönen helyzete a szerződéshosszabbítás ellenére sem. A 2017-es évad elején látványosan elmaradt tempója csapattársától, Sebastian Vetteltől, aki futamgyőzelmeket is aratott, míg a jégember a dobogóhoz is kevés volt egészen az Orosz Nagydíjig. Jelentős ponthátrányba került mind Vettelhez, mind Hamiltonhoz képest, így szinte egyértelmű lett, hogy a szoros világbajnoki harcban a Ferrari beáll Vettel mögé.

Monacóban egyszer csak villantott Raikkönen és a pole pozícióból indulva végül a második helyen végzett Vettel mögött. Máig vitatott, hogy a csapat szándékosan cserélte-e meg a bokszmunkák során két pilótáját, hogy az kedvezőbb legyen a világbajnokság szempontjából, vagy Vettel versenytempója ennyivel jobb volt.

Összesen négy dobogós helyre volt jó eddig idén a finn pilóta, de ebből kettő könnyedén győzelem lehetett volna, sőt, Azerbajdzsánban is az első körös baleset fosztotta meg egy későbbi kiváló eredménytől. Sebastian Vettelt mindenképpen meg akarta tartani a Ferrari a következő évekre is, ez végül sikerült is nekik. A német egyik feltétele volt, hogy akkor hosszabbít, ha Raikkönen lesz a csapattársa továbbra is. Sokan úgy vélték, hogy a jégember csak ezért kapott újabb kontraktust a csapattól, de ez közel sincs így, Raikkönen a teljesítményével is rászolgált erre.

Raikkönen utolsó ferraris futamgyőzelméig egészen 2009-ig kell visszamennünk, de idén összejöhet neki


Sergio Marchionne, a Ferrari főnöke az évad elején még lustának nevezte Kimit, azóta azonban nagyot fordult a világ és a vezetőség is elismeri a finn kemény munkáját, amivel felzárkózott az élmezőny tempójához. Maurizio Arrivabene is kiemelte, hogy nincsenek kétségei Raikkönen teljesítményével kapcsolatban, sőt, arról álmodik, hogy a finn újra a dobogó tetején ünnepelhet.

„Tökéletesen megmutatta Monacóban, hogy képes lenne győzni. Magyarországon is kevés híja volt, hogy futamot nyerjen, ha a szezonban Kimi egyszer a dobogó tetejére léphetne, nagyon boldog lennék. Nekem ez tényleg álomszerű lenne, mert az elmúlt három évben Kimi nagyon keményen dolgozott és boldoggá tenne, ha újra nyerni láthatnám” – fogalmazott a Ferrari csapatfőnöke.

Valóban nagyot fejlődött éve eleje óta a korelnök, Kimi Raikkönen ugyanis jelenleg a Formula-1-es mezőny legidősebb tagja, október közepén betölti a 38. életévét. Ennek ellenére Monacóban és a Hungaroringen is közel állt a győzelemhez. Nagy szüksége lenne erre, mert utoljára 2013-ban, Melbourne-ben állt a pódium tetején és a szakértők többsége nem tekinti már olyan szélvészgyors pilótának, mint korábban. Az viszont látszik most is, ha kijön neki a lépés, képes lenne futamot nyerni.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: