DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Jövőre nem fogunk ráismerni a Sauberre

A tavalyi komoly pénzügyi krízis megakadályozta a Sauber istállót, hogy a lehető legtökéletesebb autót tervezze meg és az erőforrás is gyenge. 2018-ban ismét eljöhet a svájci csapat ideje, érdemes lesz figyelni őket.

2016 nyarán a Sauber istálló léte is veszélybe került a financiális krízis miatt, ám a tulajdonosváltás megoldotta a pénzügyi gondokat. Ez azonban a 2017-es autó tekintetében már késő volt, az idei autó tervezését túl későn kezdték meg, ráadásul az egy évvel korábbi konstrukciójú Ferrari-erőforrás még tovább nehezítette amúgy sem könnyű helyzetüket.

Igaz, sikerült összekaparnia öt pontot Pascal Wehrleinnak, de annyira a mezőny végén helyezkednek el már, hogy csoda kellene a Sauber újabb pontszerzéséhez. De több, mint valószínű, hogy ezt az évet egy az egyben dobta a svájci istálló, hogy 2018-ra viszont előnnyel indulhasson.

A csapat jóval szorosabbra fűzte az együttműködést a Ferrarival, ami nem csak a motorokra korlátozódik, némileg a Haas-Ferrari szövetségre hasonlít majd, így az eredmények tekintetében is nagyot ugorhat előre a Sauber. És hogy mennyire fog hasonlítani az autó az ideire?

A Sauber idén egy hirtelen összetákolt autó, de a jövő év újra remekül sikerülhet


„Ez egy teljesen új autó lesz, ami már most a szélcsatornában van tesztelés alatt. Úgy vélem, kiváló munkát végeztünk. Az apróbb részletekről még tárgyalunk a Ferrarival az együttműködés tekintetében, nagyjából 20% körülire tehető majd a hasonlóság a Scuderiához” – nyilatkozta optimistán a Sauber csapatfőnöke, Fred Vasseur.

„A jelenlegi versenyautó kényszerből csak a 2016-os átépített változata, de a 2018-as már a tervezőasztalon is teljesen másképp mutat. Ezért is teszteljük a szélcsatornában olyan hosszasan. Kinézetre is teljesen más lesz a jövő évi Sauber. A jövő évi célok? Nehéz megmondani, mert nem tudhatjuk még, hogy a riválisok meddig jutnak” – tette hozzá a csapatfőnök.

„Nehéz dolgunk lesz a mezőny végéről nagyot ugrani előre, de mivel a szabályok nem változnak jövőre, az alaposabban megtervezett autó bizonyára meghozza a sikeresebb jövőt. Egyelőre a saját apparátusunk bővítésén dolgozunk, mert ez is nagyon fontos jelenleg, hogy többen dolgozzanak a sikerért. Ha ez megvan, biztosan előrelépünk a ranglistán. Az előttünk levő középmezőny nagyon sűrű” – tekintett előre Vasseur.

„Alig várom, hogy visszatérjünk a középmezőnybe és harcolhassunk a jobb pozíciókért, ebbe a csoportba akarunk tartozni és lehetőleg minden versenyen” – zárta gondolatait a csapatfőnök.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: