DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Bottas győzött, Hamilton felért negyediknek

Valtteri Bottas őrült csatában győzött Sebastian Vettel előtt, a német rendkívül megközelítette a finnt, de megelőzni végül nem tudta. Ricciardo futott be harmadiknak Lewis Hamilton kíséretében.

Az élen Bottas nagyon jól kapta el a rajtot, Vettelnek és Raikkönennek kellett védekezni Daniel Ricciardóval szemben, aki feljött harmadiknak a világbajnoki éllovas mögé. Max Verstappen és Fernando Alonso kényszerült kiállni a rajt után, mivel Danyiil Kvjat ütötte meg a spanyolt egy elfékezés után, a mclarenes pedig a fiatal hollandot forgatta meg az első kanyarban. Az első körökben Raikkönennek kellett visszavennie a negyedik helyet Romain Grosjeantól, aki egy ideig a finn elé került.

verstappen-kieses-2017



Lewis Hamilton a nyolcadikról egyet tudott előrelépni, majd a hetedik körben Sergio Perezt is maga mögé utasította, és a hatodik pozícióban autózott. Egy körrel később már Grosjeant is át tudta ugrani a brit és Raikkönent vehette üldözőbe. Amilyen pocsék napjuk volt a Williams versenyzőinek tegnap, a 12. körben már mindketten a pontszerző 9. és 10. pozíciókban haladtak a két Force India üldözőiként.

Hamilton zárkózott fel a finnre, de közben folyamatosan panaszkodott a gumikra. A brit szerencséjére Kimi Raikkönen is szenvedett az ultralágy abroncsain, így a 21. körben már teljesen felzárkózott rá. Az élen megmerevedtek a frontvonalak, kicsit hátrébb a 30. körben Magnussen kényszerült feladni a futamot a 11. helyről a szervó hibája miatt. Hamilton állt ki a bokszba friss gumikért a 32. körben és ultralágy gumikat kapott. A brit után szépen sorban jöttek a többiek is az élmezőnyből.

A legtovább Bottas és Raikkönen maradtak kinn a pályán az ultralágyakon. A két finn közül a mercedeses jött ki előbb a bokszutcába. Raikkönen zárta a sort, aki a kerékcsere után ötödiknek jött vissza Hamilton mögé. Az első öt sorrendje a kerékcserék után Bottas, Vettel, Ricciardo, Hamilton és Raikkönen volt.

Hamilton közelített az utolsó tíz körben Ricciardóhoz - a brit kevesebb, mint három másodpercre közelítette meg a harmadik helyen autózó ausztrált. A 64. körben már 1,5 másodpercre faragta a hátrányát. Az élen is kialakulóban látszott egy csata: Sebastian Vettel közelítette meg Bottast. Az első két páros az utolsó körökben rendkívül közel kerültek egymáshoz. Hamilton próbálkozott elmenni az ausztrál mellett, de nem sikerült neki. Vettel is DRS távolságra került Bottashoz képest, de a német sem tudott elmenni a finn mellett.

befuto-2017-spielberg

Bottas tehát második győzelmét aratta Vettel és Ricciardo előtt. Hamilton nem tudott felállni a dobogóra. Hamilton és Raikkönen után Grosjean, a két Force India, és a két Williams tette teljessé az első tizet.

A futam végeredménye: 

futam eredmény

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: