DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Alonso humorral üti el a motor gyengeségét

Fernando Alonso a harmatgyenge Honda motor miatt esélytelenül szállt harcba Bakuban az időmérőn, egy feltartási ügynél pedig keserű humorral magyarázta a helyzetet.

Az azerbajdzsáni hétvégét már a kezdetektől teljesen esélytelenül kezdhette meg a McLaren, mivel előre tudták a pilóták, hogy Fernando Alonso és Stoffel Vandoorne is (akkor még csak) 15-15 helyes rajtbüntetést kapnak, ebből azóta 40, illetve 35 hely lett motorkomponensek és a sebességváltó cseréje miatt.

A wokingiak esélyeit tovább rontja, hogy elképesztően gyenge végsebességük miatt szinte lehetetlen, hogy előzzenek még DRS-sel is, a több, mint 2 kilométeres, hosszú egyenes szakasz pedig a legkevésbé sem kedvez a lóerőgyenge Honda erőforrásnak. Ezek után nem annyira meglepő, hogy a Q1-ben már mindkét versenyző ki is hullott, bár Alonsónak nem kellett sok a továbbjutáshoz. Igaz, semmire sem ment volna vele. A pénteki napon a spanyol autójában egy továbbfejlesztett és jobb végsebességű Honda motor dolgozott, de szombatra visszacserélte a csapat a régebbi variánst. Alonso motorhibára gyanakodott a második szabadedzésen, az istálló azonban váltóhibával magyarázta a McLaren füstbe borulását. Igaz, ezt igen sokan megkérdőjelezték később, hogy valóban a sebességváltó romlott-e el az autóban.

Alonsónak zsinórban a negyedik éve is kukába megy


Alonso továbbra is megőrizte 100%-os mérlegét Vandoorne-nal szemben az időmérőkön (8-0), a belga ráadásul kizárólag Jolyon Palmert előzte meg, aki nem tudott részt venni a kvalifikáción. A Q1-ben történt egy incidens, amikor Daniel Ricciardo úgy hitte, hogy a McLaren a lassú körében feltartotta őt, amikor ő mért körön volt. Alonso kényszeredett humorral válaszolt az eset kapcsán.

„Annyira lassú a sebességünk, hogy bizonyára azt hitték, lassú körön voltunk, de nem, ez a valós tempónk. Éppen gyors kört kezdtünk meg, kicsit meglepő lehet ez a többieknek” – magyarázta a helyzetet Alonso. A spanyol a hétvége előtt azt jósolta, hogy 2,5-3 másodperc között lesz a hátrányuk körönként a hosszú egyenesek miatt. Jósnak is tökéletes a kétszeres világbajnok, ugyanis az időmérőn közel 2,8 másodperccel maradt le Lewis Hamiltontól.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: