DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Hamiltonnal az élen Mercedes 1-2 Kanadában

Lewis Hamilton a 65. pole-pozíciója után a győzelmet is behúzta Kanadában. Mögötte csapattársa, Valtteri Bottas végzett, a dobogó legalsó fokára pedig Daniel Ricciardo ért be.

A rajtot Verstappen kapta el a legjobban - egészen a második helyig jött előre - Bottas pedig a holland mögé került az első kanyarban. Vettel két pozíciót bukott, és a negyedik helyen haladhatott tovább. A két Ferrari közé Ricciardo ékelődött be, a Red Bullok tehát remekül rajtoltak. Az első kör máris egy balesettel kezdődött: Carlos Sainz-ot az egyik Haas találta el, így a spanyol nekicsapódott Felipe Massának, és mindketten kiestek a versenyből. A biztonsági autót rögtön beküldték az incidens után.

A biztonsági autó kijövetele után Verstappen rögtön támadta Hamiltont, de nem sikerült megelőznie. Vettel első szárnyáról leszakadt egy darab, így a hatodik körben kiállni kényszerült a bokszba, de a németnek szuperlágy gumit raktak fel, ami egy kiállásos taktikát ígért. Raikkönen kis híján a falnak csapta a Ferrarit, de végül megmentette, de ezzel még egy pozíciót veszített, Perez is elment mellette.

A 11. körben váratlanul Max Verstappen húzódott félre, mert megállt alatt a Red Bull, ami miatt a pályán virtuális biztonsági autó lépett érvénybe. Vettel folyamatosan egerészte magát előre, és  a 15. körben már a 13. helyen haladt. A középmezőnyben alakult ki csata Magnussen, Stroll, Hülkenberg és Vandoorne között. A kerékcserék is megkezdődtek a 20. kör környékén - az élmezőnyből Raikkönen és Ricciardo voltak az elsők, akik megkapták a új abroncsaikat.

verstappen-kieses-2017-kanada



A Mercedes pilótái közül Bottas jött ki először, és lágy gumikat kapott. Hamilton, Ocon és Alonso maradt kinn a legtovább az ultralágy abroncsokon. Vettel a harmincadik körben már csapattársa mögött, a hetedik helyen autózott, miután sikerült átugornia a még mindig ultralágy gumin autózó Alonsót. 

A 33. körben fejeződtek be a kerékcserék - Alonso, Vandoorne és Magnussen nem volt még ekkor kinn a bokszban. Hamilton, Bottas és Ricciardo volt az első három sorrendje, mögöttük pedig Perez, Raikkönen, Ocon és Vettel autózott. A finn ferrarist váratlanul kihívták a bokszba, és ultralágy gumit kapott, a spanyol pedig a 43. körig bírta az ultralágyakon.

Vettel az 50. körben jött ki friss gumiért, és úgy számolták a Ferrarinál, hogy vissza tud érni a Ricciardo, Perez, Ocon hármasra. Force Indiánál közben folyamatosan ment a matekozás, Ocon úgy érezte gyorsabb lenne, és meg tudná előzni Ricciardót, ez a csapatnak egy dobogót eredményezne. Közben a Ferrarik folyamatosan közelebb kerültek hozzájuk. Raikkönen hibázott, így Vettel elé jött vissza a hatodik helyre.

A német öt körrel a vége előtt teljesen utolérte a Force Indiákat és Ricciardót. Vettel a Force Indiák csatáját kihasználva átugrotta Ocont, Alonso McLaren-Hondája még megállt a biztonság kedvéért a 10. helyről. Két körrel a vége előtt Vettel átugrotta Perezt is.

hamilton-gyozelem-kanada-2017-2

Hamilton, Bottas és Ricciardo ért be az első három pozícióban. A világbajnoki éllovas a negyedik helyen zárt. Stroll hazai közönség előtt szerezte meg idei első pontjait, mivel a kilencedik helyen ért be. A Force Indiák az utolsó kanyarig megküzdöttek egymással, de végül Perez végzett az ötödik helyen, Ocon pedig maradt mögötte. A másik Ferrarit vezető finn hetedikként látta meg a kockás zászlót.

A verseny végeredménye:

eredmény

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: