DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Egy Strollnyi a Williams lemaradása

Az F1-ben nincs privát csapatok bajnoksága, mi mégis eljátszunk a gondolattal, hogy mi lenne, ha lenne: a Force India a mezőny előtt jár, hiszen hiába gyors a Williams, ha csak egy ember gyűjt pontokat...

A tavalyi szezon során többször megnéztük, hogy állna a privát csapatok bajnoksága a Formula-1-ben, ha megvalósítanák azt a tavaly a Stratégiai Csoportban felmerült elképzelést, miszerint kiírnának egy B-ligát a gyári támogatás nélküli csapatok számára. Természetesen csak találgatni lehet azzal kapcsolatban, hogy hogyan valósulna meg ez az elképzelés, ha megvalósulna egyáltalán, mi mindenesetre egy olyan verziót vázoltunk fel, ahol a „másodosztály” küzdelmeiben a három gyári csapat és a gyári támogatással bíró McLaren mellett az elmúlt évek eredményei alapján a Red Bull sem vehet részt – hasonlóan ahhoz, ahogy egyes privát alakulatokat annak idején a Yokohama Trophyból is kizártak a WTCC-ben.

A Force India, a Williams, a Toro Rosso, a Haas és a Sauber részvételével zajló versengés legjobbja tavaly Sergio Perez volt, idénre viszont kicsit változtattunk a pontrendszeren: mivel a Manor kiesésével a „privát bajnokság” résztvevőinek száma 10-re csökkent, annak érdekében, hogy a célba érés ne jelentsen automatikus pontszerzést minden esetben, a 2010 előtti F1-es értékelési rendszert alkalmazzuk a résztvevők sorrendjének kialakításához.

A pilóták versenyében a két futam után vezető Sainz bahreini kiesésének köszönhetően visszaesett a harmadik helyre, így az első pozíciót a két "bajnokesélyes", Perez és Massa foglalta el. Mind a három éllovas jócskán előzi csapattársát, a csapaton belüli harc egyelőre csak a Haasnál, illetve a sereghajtó Saubernél mondható szorosnak.

privat-2017-3-pil



Épp ennek köszönhető, hogy a Haas a csapatok versenyében legalább valamelyest tartja a lépést a Toro Rossóval és a Williamsszel annak ellenére, hogy már három kiesést voltak kénytelenek elkönyvelni - a Wiliams esetében pedig azt láthatjuk, talán még szembetűnőbben, mint az "igazi" pontversenyben, hogy mennyire sokba kerül egy csapat számára az, ha csak az egyik versenyzője képes pontot szerezni.

privat-2017-3-csap

Lássuk végül az alternatív bajnokság statisztikáit:

privat-2017-3-stat

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: