DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Sajtó: Massa már alá is írta a 2017-es visszatérést

Felipe Massa nem akarta gondolkodással tölteni a karácsonyt és sajtóértesülések szerint már el is döntötte, hogy semmissé teszi a visszavonulását és jövőre is a Williams pilótája marad. Pedig a Mercedes is érdeklődött iránta.

A 2016-os F1-es szezon több különleges történést is hozott, de az év egyik legnagyobb sztorija talán még hátravan - és lehet, hogy valójában már 2017-re fog átcsúszni. Azok után, hogy Felipe Massa a Formula-1 valaha volt egyik legérzelmesebb búcsúzkodását mutatta be Interlagosban, nagyon úgy tűnik, hogy feleslegesek voltak a könnyek, hiszen a brazil mégis a mezőny tagja marad jövőre.

Az előtörténetről már többször írtunk: Massára azért van mégis szüksége a Williamsnek, mert a Mercedes mindenképpen másik pilótájukat, Valtteri Bottast szeretné Nico Rosberg helyére ültetni, Grove-ban pedig nélkülözhetetlennek tartanak egy tapasztalt versenyzőt az új szabályokat és számukra Lance Stroll képében újonc pilótát is hozó 2017-es évadra.

massa-williams



Valószínűleg Massának a visszavonulását is azért kellett bejelentenie idén, mert Bottas és a komoly anyagi háttérrel érkező Stroll miatt nem maradt volna hely számára a Williamsnél, pedig ő maga még nem is akart volna feltétlenül búcsút inteni az F1-nek. A játéktér viszont azóta megváltozott, és az elmúlt napokban mindkét fél jelezte, hogy bizony lehetséges az újraegyesülés: Massa például Twitteren sokatmondóan azt üzente, hogy „gondolkodni” megy el a szünetre. A brazil Grande Premio weboldal szerint pedig már dűlőre is jutott a kérdésben, és úgy határozott, hogy a Williams hatmillió eurós ajánlatára rábólintva visszatér a mezőnybe 2017-ben. A lap szerint Massa már az új szerződését is aláírta, ám annak nyilvánosságra hozásával bizonyára várni fognak addig, amíg a Mercedes be nem jelenti Bottast - ez pedig a brackley-iek szerint január 3-a előtt nem fog megtörténni.

A Williamsnek a nyilvánvaló tapasztalat mellett még egy okból szüksége van egy idősebb pilótára. Névadó szponzoruk, a Martini is megköveteli ezt, mert noha 18 éves korhatárt átlépő versenyzőket könnyen találhatnának, ám több országban - köztük az Egyesült Királyságban is - létezik egy olyan szabály, miszerint 25 év alatti személyek nem szerepelhetnek alkoholreklámban. Ebből a szempontból nem lenne nagy segítség a Williamsnek a Mercedes tehetsége, Pascal Wehrlein sem, aki még szintén csupán 22 esztendős.

A brazil forrás szerint egyébként Massát kezdetben a Mercedesnél is számításba vették Rosberg helyetteseként, hasonlóan Jenson Buttonhoz, de Toto Wolffék listáján hamar prioritást kaptak olyan nevek, mint Fernando Alonso és Nico Hülkenberg. Őket azonban nem engedte el a McLaren és a Renault, így Bottas maradt az egyetlen opciójuk a „már rutinos, de még sikeréhes” pilóták közül.

Az először a brazil lapban megjelent hírről azóta már több más forrás is beszámolt. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: