DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ki volt idén a legjobb a csapatfőnökök szerint?

Az Autosport szaklap szokás szerint felkérte az F1-es istállók vezetőit, hogy értékeljék a versenyzők adott szezonban nyújtott teljesítményét – idén két pilóta is megelőzte a világbajnokot.

Toto Wolff (Mercedes), Christian Horner (Red Bull), Maurizio Arrivabene (Ferrari), Vijay Mallya (Force India), Claire Williams (Williams), Eric Boullier (McLaren), Franz Tost (Toro Rosso), Günther Steiner (Haas), Fred Vasseur (Renault), Monisha Kaltenborn (Sauber) és Dave Ryan (Manor) – ők vettek részt idén az Autosport szaklap szokásos év végi szavazásán, amelyen arra kérték a 11 Formula-1-es alakulat főnökeit, hogy pontozzák a mezőny tagjainak idei teljesítményét.

A pontokat az F1-ben megszokott rendszer alapján számolták, azaz az első helyezett 25, a második 18, a harmadik 15 egységet kapott, s az adott csapatvezető által tizedik helyre rangsorolt pilóta is kapott még egyet. A szavazást 2015-höz hasonlóan Lewis Hamilton nyerte, pedig idén nem is a brit lett a világbajnok: a Mercedes pilótája 234 pontot gyűjtött be a lehetséges 275-ből, s 51 egységet vert a második helyezettre.

hamilton-rosberg-abudhabi-dppi



Aki még mindig nem a világbajnok Nico Rosberg, a németet ugyanis a Spanyol Nagydíjon minden idők legfiatalabb futamgyőztesévé avanzsáló Max Verstappen is megelőzte a listán. Rosberg végül harmadik lett, akárcsak tavaly, megelőzve a 2015-höz képest legtöbbet javító Daniel Ricciardót és Sebastian Vettelt. A top10-be Fernando Alonso, Kimi Raikkönen, Sergio Perez, Valtteri Bottas és Carlos Sainz fért még be – a spanyol az egyedüli „újonc” a listán, Danyiil Kvjatot szorította ki.

Íme, a 2016-os Formula-1-es szezon tíz legjobb pilótája az Autosport által megkérdezett csapatvezetők szerint (zárójelben azt tüntettük, hány helyet léptek előre vagy hátra a tavalyi eredményükhöz képest):

1. Lewis Hamilton 234 p. (0)
2. Max Verstappen 183 p. (+2)
3. Nico Rosberg 176 p. (0)
4. Daniel Ricciardo 133 p. (+5)
5. Sebastian Vettel 90 p. (-3)
6. Fernando Alonso 67 p. (0)
7. Kimi Raikkönen 61 p. (+3)
8. Sergio Perez 52 p. (0)
9. Valtteri Bottas 26 p. (-2)
10. Carlos Sainz 25 p. (új)
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: