DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Exkluzív: Fogynak Rosberg ellenfelei

Mindennek volt mondható a Forma-1-es mezőny az Osztrák Nagydíj csütörtöki sajtónapján, csak felpaprikázottnak nem. A helyszín festői, a pályát mindenki imádja, de a jelek szerint máris csökkent azok száma, akiknek esélye lehet a vb-éllovas Mercedes-ász, Nico Rosberg két éve tartó spielbergi egyeduralmának megdöntésére.

Monacói és montreali kisiklása után Rosberg Bakuban győzelemmel vágott vissza, és büszkén, minden korábbinál nagyobb magabiztosságot sugallva masírozott csütörtökön a Red Bull Ring paddockjában. Ahhoz kétség sem férhet, hogy mindenki a bajnoki listavezetőt tartja a hétvégi derbi favoritjának, vele kapcsolatban a fontosabb kérdés inkább az, hogy mikor születik meg végre az évad végén lejáró szerződésének meghosszabbítása? Niki Lauda néhány napja egy közös ibizai fagylaltozás után már világgá kürtölte, hogy a német két évre hosszabbított, bejelentés azonban nincs, maga az érintett pedig óvatosságra intett: „Nincs fejlemény, amelyről beszámolhatnék, legfeljebb az, hogy néhány évig valószínűleg maradok. Minden jól alakul, nagyszerűen kijövünk, és jól érzem magam a csapatnál” – fogalmazott a német, aki arról viszont nem árult el semmit, hogy mikor jelenthetik be az állítólag új kontraktust.



Rosberg legfőbb ellenfelének a papírforma szerint a címvédő csapattársnak, Lewis Hamiltonnak kell lennie. A háromszoros vb-első Bakuban váratlanul leszerepelt, de mint sajtóértekezletén megtudtuk, nem tépelődött sokáig a kisikláson. Spielbergben javíthat, annál is inkább, mert – Rosberghez hasonlóan – teljesen új hajtáslánccal rohamozhat: előnynek előny a friss motyó, de a brit számára kétélű a fegyver, ugyanis míg Rosberg autójába minden hajtáslánc-komponensből a harmadikat építették be, addig Hamilton kocsijába az ötödik turbó és hőenergia-visszanyerő került, a hatodiknál pedig a szabályok értelmében rajtbüntetés következik. „Egy futam biztosan lesz, amikor totál utolsóként kell majd rajtolnom, de az is lehet, hogy kettő. Csak az bánt, hogy a Mercedesnél kizárólag velem történik ilyen…” - mondta kissé lógó orral a brit.

Fontos lenne a jó szereplés Sebastian Vettel és a Ferrari számára is, ám mint csütörtökön kiderült, a németnek hendikeppel kell indulnia. A maranellóiak fémdarabokat találtak a váltóolajban, ezért a csütörtöki értekezleten olyan döntés született, hogy Vettel versenygépében váltót cserélnek, ami öt rajtpozíciós büntetést von maga után. „Pedig arra számítottunk, hogy versenyképesek lehetünk” – fogalmazott a német, aki nem tűnt letörtnek, pedig nagy lépéssel került távolabb karrierje első ausztriai dobogós helyezésétől. Csapattársától, Raikkönentől érdekes módon szinte senki nem várja, hogy megszorongatja majd a Mercedeseket, egy választ viszont annál inkább szeretne hallani tőle népes szurkolótábora, mégpedig arra a kérdésre, hogy marad-e a Ferrarinál 2017-ben is? „Szerződésem van az idei évre, azt pedig majd meglátjuk, hogy mi lesz jövőre” – ködösített tovább a 2007-es vb-első finn.

Rosberg egyébként felhívta a figyelmet a Williamsre, amely hagyományosan jól muzsikál Spielbergben és kétségtelen, hogy mindent megtesznek majd azért, hogy a trend folytatódjon. A kérdés már csak az, hogy mekkora kavarodás okoz majd az eső: az égi áldás csütörtökön a jóslatoknak megfelelően érkezett, az időjósok pedig állítják, hogy a folytatásban sem szabadulunk felhőszakadásoktól, viharoktól…

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: