DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Ecclestone segített Hamiltonnak a hétvégén

Számos ember közös erőfeszítéseinek köszönhető, hogy motorhibája után Lewis Hamilton nem kapott rajtbüntetést Szocsiban. De mégis mit tett az F1-es világbajnokért Bernie Ecclestone?

Bár egy tartalékmotor Lewis Hamilton rendelkezésére állt az Orosz Nagydíjon – ugyanaz, amely Kínában meghibásodott, és a két verseny közötti időszakban megjavították –, a Mercedesnek angliai bázisáról kellett egy új üzemanyagrendszert Szocsiba szállítania, hogy ne sértsék meg a parc fermé-szabályt, a pilóta pedig elindulhasson a 10. rajtkockából, és ne kelljen a bokszutcából startolnia.  

„Csapatmunka volt, melyből számos ember kivette a részét” – idézi az ESPN Toto Wolffot, aki felidézte, mennyi magas beosztású ember járt közben Hamilton érdekében – még Bernie Ecclestone is. „Niki Lauda szervezte a gépet és a repülőtéri résidőt. Több lehetőségünk volt, azt kellett kiválasztanunk, amely a leggyorsabb. Paddy Lowe asszisztense, Nicole intézte a repülőteret, így volt gépünk, alkatrészünk a gépen és emberünk a gépen… a vámról pedig Bernie gondoskodott!”



Nem tudni, hogyan intézte el – talán az orosz elnökkel való kapcsolatát vetette latba –, mindenesetre Ecclestone jelentősen megkönnyítette a csapat dolgát: „A repülő leszállt a dobozzal, 90 másodperc múlva pedig már a kocsiban volt. Nem tudom, hogy csinálta! De igen, óriási szerepet játszott abban, hogy Lewis indulhasson.”

„A fiúk borzasztóan keményen dolgoztak éjszaka, hogy darabokra szedjék az autót, majd ismét összerakják. Mivel a probléma gyökerét nem sikerült azonosítani, fontos volt, hogy alapos munkát végezzenek” – mondta Wolff, aki kitért arra is, hogy a tartalékmotorral probléma adódott a futam közben, a víznyomás olyan alacsony szintet ért el, hogy kieséssel fenyegetett. Hamilton végül beért a második helyen, de a Mercedes részletesen vizsgálni fogja a történteket. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: