DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Teljesen újratervezi motorját a Honda

A 2017-es évben jelentősen változik az F1-es erőforrás koncepciója: bár a McLarennél és a motorpartnernél elégedettek az idei fejlődéssel, beismerték, hogy alapvető hibát követtek el.

Bár a McLaren istállót motorokkal ellátó Honda komoly előrelépéseket tett az előző szezonhoz képest – tavaly visszatérő ERS-problémáik például megoldódtak, ezért mostantól a belsőégésű motorra koncentrálnak –, a német Auto Motor und Sport lap értesülései szerint 2017-re jelentősen változtatni fognak erőforrásuk koncepcióján.



Jelenleg a csapaton belül elégedett nyilatkozatokat lehet hallani a Hondáról, a japánok projektjének vezetője, Yusuke Hasegawa az Orosz Nagydíj előtt úgy fogalmazott, „azt gondoljuk, az erőforrásunk majdnem ott van, ezért újabb erős hétvégét várunk, és reméljük, hogy pontokat szerezhetünk a vasárnapi versenyen.” A legutóbbi nagydíjon, a hosszú kínai egyenesben a McLaren-Hondák mindössze 10 km/h-val maradtak le végsebesség terén a Mercedestől és Ferraritól.

A motorgyártó azonban felismerte, hogy az erőforrás tervezésénél alapvető hibát követett el: rosszul tette, hogy a turbófeltöltőt a hathengeres belsőégésű motor V-nyílásába helyezte. Ennek kiküszöbölésére teljesen új motorkoncepciót kell kidolgozniuk, ami csak 2017-re készül el.

Az AMuS beszámolt arról is, hogy a Honda idei legközelebbi fejlesztése a júniusi Kanadai Nagydíjon érkezik meg, többek között lemásolják a Mercedes által kifejlesztett innovatív gyújtást. Ugyanerre a hétvégére várható a Renault nagy motorcsomagja is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: