DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Tesztelnének a csapatok, de nem kapnak gumit

A 2017-es szabályváltozások éve vészesen közeleg, az F1 istállói pedig szélcsatornába vinnék első modelljeiket – csakhogy a Pirellitől nem kapják meg az ehhez használatos abroncsokat.

Igaz, a pontos technikai szabályzatot még nem fogadták el a jövő évi szabályváltozásokat illetően, de lényegében már tudni lehet, milyen lesz egy Formula-1-es autó jövőre. Az aerodinamikai változások mellett szélesebb gumik is érkeznek, amelyek önmagukban a köridőben történő gyorsulás nagy részéért felelősek.

Az abroncsszállító Pirelli már legyártotta azokat a gumikat, amelyeket a csapatok a szélcsatornában folytatott tesztjeiken használhatnak, azonban a motorsport.com információi szerint egyelőre nem szállítják le őket az alakulatoknak. Ennek oka, hogy bár a 2017 és 2019 közötti időszakban is a Pirelli marad a széria gumiszállítója, még nem írták alá az erre vonatkozó szerződést az FIA-val.



 

Amíg a csapatok nem kapják meg az abroncsokat, nem tudják megkezdeni szélcsatornás tesztjeiket, kizárólag számítógépes CFD-szimulációra támaszkodhatnak – ebbe azonban nem akarnak túl sok forrást ölni, amíg a számítógépes eredményeket nem támasztják alá a szélcsatorna adatai.

A motorsport.com szerint a Pirelli-szerződés csúszásában fontos szerepet játszik az, hogy a cég kitart amellett, hogy rendes tesztprogrammal készülhessen a 2017-es idényre. Valószínűleg a V8-as korszak egy autóját szerelik fel a szélesebb abroncsokkal, egyelőre azonban nem sikerült megegyezni arról, mely csapat konstrukcióját fogják használni. Paul Hembery, a Pirelli motorsport-főnöke elmondta: korábban 12 tesztnapot ígértek nekik, kettő, esetleg három autóval.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: