DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Verstappen: Ez nem az én napom volt

Hiába mutatott be ismét néhány szép előzést, a holland számára egy 16. hellyel és több büntetéssel zárult az F1-es szezon. Csapattársa, Carlos Sainz a pontszerzés elmaradása ellenére is elégedett.

Max Verstappen Abu Dhabiban sem hazudtolta meg önmagát: ismét bemutatott néhány váratlan és szép manővert (a Saubereket például az első DRS-zóna előtti visszafordítóban utasította maga mögé). A 18 éves pilóta számára mégsem sikerült örömtelire első Formula-1-es idényének utolsó futama, a hollandot ugyanis kétszer is megbüntették a verseny során.

Verstappen_AbuDhabi_ToroRosso



Előbb azért kapott 5 másodpercet, mert a pályán kívül előzte meg Jenson Buttont, majd pedig utólag áthajtásos büntetéssel – pontosabban az annak megfelelő 20 másodperccel – sújtották, amiért figyelmen kívül hagyta a kék zászlókat (Lewis Hamilton számára nem könnyítette meg a lekörözést). Ráadásul a két kihágásért kapott összesen három büntetőpontot is, így nyolc egységgel zárta az idényt – a szabályok értelmében akkor jár automatikus egyversenyes eltiltás, ha 12 hónap alatt 12-t gyűjt össze az adott versenyző.

„Ez nem az én napom volt” – ismerte el a Toro Rosso sajtóközleményében Verstappen. „A tempónk jó volt, különösen az elején, de sajnálatos módon blokkoltam a kerekeimet a 8-as kanyarba menet, emiatt pedig be kellett iktatnom egy extra kiállást. Onnantól kezdve behatároltak voltak a lehetőségeim, és tudtam, hogy nehéz lenne a pontszerzők között végezni. Legalább részem volt néhány utolsó előzésben!” – találta meg az egyetlen pozitívumot a fiatal versenyző.

Sainz_AbuDhabi_DPPI

A csapat pilótái közül ezúttal Carlos Sainznak jött ki jobban a lépés: egy darabig úgy tűnt, pontszerzőként zárhatja a versenyt, végül azonban visszacsúszott a 11. pozícióba. A spanyol újonc ennek ellenére is pozitívan nyilatkozott: „Azt mondhatom, ez egy jó nap és összességében egy pozitív hétvége volt a nehéz kezdetek után is. Elégedett vagyok, mert sikerült felülkerekednünk a pénteki problémáinkon, és remek futamot teljesítettünk azzal, hogy a 11. helyen értünk célba – úgy érzem, ez volt ma a maximum. Ez azt mutatja, hogy amikor nincs semmi problémánk, oda tudunk érni.”

Sainz egyúttal első F1-es idényét is értékelte: „Pozitív érzésekkel zárom az újonc évemet, mivel szerintem összességében jó szezont futottunk és rengeteget tanultam minden egyes versenyen, amelynek köszönhetően erősebbé és jobb versenyzővé váltam. Egyúttal szeretnék köszönetet mondani a csapat kemény munkájáért: nagyszerűek voltak egész évben!” – fogalmazott a spanyol, míg Verstappen így foglalta össze a 2015-ös évadot: „Összességében ez egy nagyszerű idény volt, nagyon élveztem az újonc szezonomat, és úgy vélem, sikerült néhány erős teljesítménnyel előrukkolnunk. A csapat mostanra olyan lett számomra, mint egy második család, és szeretnék mindenkinek köszönetet mondani a gyárban is!”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: