DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Perez: A Williamsekkel akarunk csatázni!

A Force India mexikói F1-es pilótája szerint holnap képesek lehetnek felvenni a versenyt az előttük végző Massával és Bottasszal. Nico Hülkenberget ellenben problémák hátráltatták az időmérő végén.

Már a pénteki nap során is remekül teljesítettek Monzában a Force India versenyzői, s kiváló formájukat szombaton is megerősítették: Sergio Perez hetedik rajthelye azt jelenti, hogy ők lehetnek a negyedik erő a Mercedes, a Ferrari és a Williams mögött a holnapi Olasz Nagydíjon. A már a belgiumi időmérőn is parádézó mexikói azonban nem érné be ennyivel: ő Felipe Massát és Valtteri Bottast is szeretné levadászni vasárnap délután.

„Nagyon elégedett vagyok az időmérőn elvégzett munkámmal” – vágott bele a kvalifikáció értékelésébe Perez. „Minden etap során javítani tudtam az időmön, és mindegyik köröm elég jól sikerült. A Q3-ban kissé túl optimista voltam, mivel megpróbáltam szélárnyékot fogni Kimi mögött az egyenesben, de ez nem működött: tulajdonképpen néhány tizedmásodpercembe került ez, mindazonáltal semmiképp nem tudtam volna a Williamsek elé kerülni.”

„A futam kemény lesz, de a célunk, hogy harcba szállhassunk a Williamsekkel” – jelentette ki határozottan a versenyző. „A B-specifikációjú autó meglehetősen jól teljesít az utóbbi versenyeken, ezért nem látom okát, miért ne teljesíthetnénk jó futamot holnap. Létfontosságú lesz egy jó rajt, mivel a stratégiák eléggé egyértelműek. A verseny egyik kulcsa a gumikopás lesz, de biztos vagyok benne, hogy erősek leszünk, és pontokat szerezhetünk.”

Perez csapattársának, a kilencedik helyen végző Nico Hülkenbergnek jóval balszerencsésebben alakult a kvalifikációja, ám ennek ellenére is bizakodó a holnapi esélyeket illetően: „Jó érzés a legjobb tízben lenni, de a Q3-as problémák nélkül lehetőségünk lett volna jóval előrébb is végezni. Az üzemanyagrendszer hibája miatt egyszerűen elment az erő az autómból a levezető körömön az első gyorskörömet követően, amelyet még használt gumin tettem meg. Sikerült eljutnom a bokszutca bejáratáig, de a szerelőimnek kellett visszatolniuk a garázsba, amellyel rengeteg időt veszítettünk. Amikor megpróbáltuk újraindítani a kocsit, a váltó beragadt két fokozat közé, és nem tudtam időben üresbe tenni ahhoz, hogy még egy körre kimehessek a lágy abroncsokon. Kár érte, mert szerintem a hatodik-hetedik hely elérhető lett volna ma.”

„Biztos vagyok benne, hogy megoldjuk a problémákat holnapra, de mivel itt fontos a rajtpozíció, nehéz dolgunk lesz a kilencedik helyről indulva. A középmezőny nagyon versenyképesnek tűnik, és néhány csapat jelentősen előrelépett tegnap óta. Keményen kell harcolnunk, hogy megszerezzük azokat a pontokat, amiket szeretnénk” – tekintett előre optimistán a Force Indiával néhány napja szerződést hosszabbító német pilóta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: