DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

„Monza, Indianapolis és Le Mans egy szint”

Nagy butaság lenne kivenni az olasz pályát a versenynaptárból, olyasmi, mintha az IndyCar az Indy 500-at veszítené el – hangzik egy korábbi F1-es világbajnok, Damon Hill álláspontja.

Az Olasz Nagydíj sorsa hosszú ideje bizonytalan, megnyugtató hírek pedig a 2015-ös verseny előestéjén sem érkeztek. A monzai pályának már csak erre és a jövő évi futamra van szerződése, hogy mi történik 2017-től fogva, az nagyban a Formula-1 urán, Bernie Ecclestone-on múlik, aki nem hajlandó feltételeiből engedni. A versenynaptárban 1950 óta egyet leszámítva minden évben jelen levő Monza támogatóihoz újabb világbajnok csatlakozott.



„Amikor új helyszíneken akarnak nagydíjakat rendezni, azt az váltja ki, hogy látják a sport gyökereit, a nagyszerű történelmet. Monza egy nagyon híres név, azonos az F1-es versenyzéssel. Ezt elveszíteni olyan, mintha Indianapolist veszítenénk el” – mondta Damon Hill a Sky Sportsnak, aki 1993-ban és 1994-ben megnyerte az olasz versenyt. „Indianapolis, Le Mans… Ezek a helyek egyet jelentenek a motorsporttal, a Formula-1 pedig nagy butaságot tenne, ha elveszítene egy olyan pályát, mint Monza.”

A szervezők mindenesetre bizakodnak, a korábbi F1-es pilóta, Ivan Capelli – jelenleg a milánói autóklub elnöke – például arra utalt, Bernie Ecclestone azért vár a hosszabbítással, hogy számára kedvezőbb feltételeket csikarjon ki a rendezőkből, valójában azonban nem akarja elveszíteni a történelmi helyszínt.

„2022-ben lesz a monzai nagydíj századik évfordulója, ezért a célunk az, hogy eljussunk eddig a dátumig” – fogalmazott Capelli. „Tudjuk, hogy nehéz, de igazán igyekszünk kimutatni Ecclestone-nak, hogy részünkről a maximumot nyújtjuk. Bernie Ecclestone nyilvánvalóan nagyon okos, és tapasztalt is abban, hogy nyomást gyakoroljon a szervezőkre.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: