DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Mi lesz a monzai Olasz Nagydíjjal?

Jelen pillanatban 50-50% az esélye, hogy két év múlva nem lesz F1-es Olasz Nagydíj a Királyi Parkban - a futam megmentése érdekében az ország miniszterelnöke is Monzába látogat a hétvégén.

„Nem tudom, hogy mi lesz Monzával, szeptemberben lesznek tárgyalásaink, és majd meglátjuk. Remélem, hogy nem veszítjük el, de jó esélye van annak is, hogy így lesz” - ezek Bernie Ecclestone szavai még a Belga Nagydíj hétvégéjéről, és úgy tűnik, az előttünk álló hétvége nem csak a Lotus/Renault-nak lesz kulcsfontosságú, hanem magának az olasz versenynek is. Hónapok óta folyik a vita a 2016-ban lejáró szerződés meghosszabbításáról, de egyelőre nem sikerült dűlőre jutni semmiben.



Kedden Milánóban egy sajtótájékoztató keretében az Olasz Nagydíj vezetői beszéltek a verseny jövőjéről, köztük Angelo Sticchi Damiani, az Olasz Motorsport Szövetség (ACI) irányítója is. „Monzának muszáj túljutnia a jelenlegi helyzeten, melyet mindannyian ismerünk”- idézte őt a Motorsport.com „Az a fontos, hogy mindannyian együttműködünk, a kormányzat minden szintje kifejezte támogatását, Lombardia régió kormánya is, és ne feledkezzünk meg Monzáról és Milánóról sem. A következő lépés, hogy a szándékok helyébe tettek lépjenek.”

A lombard régió támogatása nem anyagi jellegű, hiszen csak az infrastruktúra átalakítását vállalnák, nem pedig a rendezési díjat, vagy egy részét. Az olasz miniszterelnök, Matteo Renzi jelenlétével nem csak a verseny fényét kívánja emelni, hanem tárgyalni akar Ecclestone-nal a futam jövőjéről. A brit korábban azt mondta, hogy nem akarja lehúzni az olaszokat, csak azt akarja elérni, hogy Monza ugyanannyit fizessen, mint a többi európai helyszín. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: