DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Briatore: Jót tett az F1-nek a Pirelli-botrány

A korábbi csapatfőnök szerint pozitívum, hogy a defektek felkavarták az F1 állóvizét, s nem csak a Mercedes unalmas dominanciájáról lehet beszélni. Vettelék taktikáját ugyanakkor kockázatosnak tartja.

Hiába telt el már négy nap, továbbra is a Pirelli jelenti a fő beszédtémát a sajtóban a Formula-1-es Belga Nagydíj hétvégéjén látott két defekt után. Nico Rosberg abroncsa még a pénteki második edzésen durrant el, míg Sebastian Vettel jobb hátsója a futam utolsó előtti körében robbant fel, amely után a ferraris pilóta roppant feldúltnak nyilatkozott. A dobogós pozícióját ezzel elveszítő német versenyző napokkal az incidenst követően már higgadtabban beszélt a történtekről, azon véleményét azonban nem változtatta meg, hogy csapatával nem vállaltak túlzott kockázatot az egykiállásos stratégiával.

Pirelli_Spa_Ferrari



Nem mindenki osztja azonban a négyszeres világbajnok álláspontját. 1998 és 1999 összetett győztese, Mika Hakkinen például a spái aszfaltcsík jellegzetességeire utalva úgy véli, Belgiumban nem szabad túlságosan kockázatos taktikát választania az istállóknak. Hasonlóképp vélekedik Flavio Briatore is, aki védelmébe vette a Pirellit:

„Nézzék, ez roppant egyszerű” – nyilatkozta a korábbi F1-es csapatvezető a thisisf1.com szakoldalnak. „A verseny előtt kapsz egy javaslatot arról, hány kiállást hajts végre a futamon, és követned kellene ezt az ajánlást. A gumik kritikus összetevői ennek a sportnak, és ha azt mondják neked, hogy két vagy három kerékcserét csinálj, akkor az egykiállásos taktikát csak a saját felelősségedre választhatod. Lehet, hogy nem lesz semmi gond, de ha mégis, nem hibáztathatod a gumigyártót.”

Briatore ugyanakkor talált pozitívumot is a spái incidensekben, a Renault korábbi vezére szerint ugyanis ez az egész botrány legalább arra jó volt, hogy az emberek még napokkal a Belga Nagydíj után is a Formula-1-gyel foglalkozzanak: „Legalább a média beszél róla. Ha ez nem történt volna, csak azt mondhatnám most, hogy a kétszázadik alkalommal is Hamilton nyert” – mutatott rá Briatore.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: