DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Bottas: Egy ötödik helyet dobtunk el magunktól

Valtteri Bottas érthető módon csalódott volt csapata hibája után, amely nélkül jobb eredményt érhettek volna el az F1-es Belga Nagydíjon. Felipe Massa szerint a hatodik hely jobb, mint a semmi.

A tegnapi időmérő után még joggal volt oka bizakodni Valtteri Bottasnak, hiszen a harmadik rajthelyet csípte meg Spa-Francorchamps-ban: a finn pilóta mindenképp reménykedett egy dobogóban, de akár még a silverstone-i rajt megismétlései is megjelenhetett a szemei előtt, amikor Felipe Massával együtt elmentek a Mercedesek mellett. A másfél hónappal ezelőtti álomszerű indulásból azonban nem lett semmi, a Williams versenyzője több pozícióit is vesztett a startnál, ám a sorsát nem ez pecsételte meg, hanem csapata roppant szokatlan hibája, egy közepes keverékű abroncs is belekeveredett ugyanis Bottas lágy szettjébe, amely miatt áthajtásos büntetést is kapott a fiatal pilóta.

Bottas Williams Spa



„Először azt hittem, csak a guminyomással volt valami hiba vagy ilyesmi” – nyilatkozta a leintés után Bottas, akit a motorsport.com idéz. „Nem volt vészes a helyzet, bár kicsit furcsának éreztem az autót, aztán hallottam, hogy volt egy közepes keverékű gumi a lágy szettben. Nyilvánvalóan csalódást keltő a dolog, mert reálisan legalább egy ötödik helyet vesztettünk el ezzel.”

A finn szerint ugyanakkor összességében sem volt elégedett a mai tempójukkal: „Az elsődleges problémát a gumik felmelegítése jelentette. Nagyon sokszor csúszkáltak a gumik, s ez az első két körben különösen így volt. Emellett aerodinamikai szempontból is hatékonyabb autóra lenne szükségünk: növeltük egy kissé a leszorítóerőt, ezzel azonban az első és a harmadik szektorban buktunk. Nem igazán találtuk meg a megfelelő kompromisszumot, ezért ilyen téren hatékonyabbnak kell lennünk.”

Massa Williams Spa

Bottas csapattársa, Massa jóval látványtalanabb futamot teljesített a Belga Nagydíjon: a brazil a hatodik pozícióból vághatott neki a megismételt rajtprocedúra miatt 43 körösre rövidített távnak, s végül néhány középmezőnybeli csata után ott is intették le. A rutinos versenyző a puhább keverékű abroncsokra panaszkodott a versenyt követően: 

„A startom nem volt az igazi, s valamilyen oknál fogva az autó nem igazán működött a lágy gumikon, ezért mindketten rengeteg pozíciót vesztettünk, amikor azokon haladtunk. Ez volt a legnagyobb probléma, a közepes keveréken már elfogadhatóan viselkedett az autó. A hatodik hely jobb, mint a semmi, de nem volt egy jó futam számunkra.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: