DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 3. hétfő
F1

Milyen motorral indul a Honda Magyarországon?

Az FIA döntött arról, hogyan használhatja fel a Honda a nemrég kapott kedvezményt, a japán F1-es motorgyártó pedig arról határozott, használ-e fejlesztési zsetont a Magyar Nagydíj előtt.

A Motorsport Világtanács legutóbbi ülésén elfogadták a javaslatot, miszerint a sportágba újonnan érkező motorgyártók autónként egy extra erőforrásegységet használhatnak fel első szezonjukban, ezzel is könnyítve az újonc gyártók helyzetét. Ezt az idén érkező Hondával kapcsolatban is érvényesítették, azaz négy helyett idén öt jár a japánoknak. A helyzetet azonban bonyolította, hogy a Honda Ausztriában már megkapta a büntetést az ötödik erőforrásért, ami kérdésessé tette, hogy megkapják-e végül a kedvezményt.

A japánok képviselője nemrég így nyilatkozott: „Nem tudjuk még a részleteket, például hogy mi lesz az osztrák büntetések sorsa. Most, hogy az FIA döntést hozott, meg kell bizonyosodnunk a részletekről is...” A Motorsport.com mostanra kiderítette, hogy az FIA úgy döntött, hogy mivel a Honda már felhasználta az ötödik erőforrást, s büntetést is kapott ezért, a kedvezmény a következő motorra vonatkozik, melyet büntetlenül beszerelhetnek.

alonso_garazs



Az viszont kérdéses, hogy erre Magyarországon sor kerül-e, a Motorsport.com értesülései szerint ugyanis egyelőre még a japánok sem döntöttek. A nyári szünetig a Honda nem használ el újabb fejlesztési zsetonokat, ami azt jelentheti, hogy érdemesebb lehet az új, büntetlenül felhasználható erőforrás beszerelésével is várni addig. A döntés persze könnyen lehet, hogy csak a hétvége kezdetén születik meg.

Időközben a japánok F1-es programjának vezetője, Yasuhisa Arai is értékelte, mit vár a Honda a hungaroringi hétvégétől: „A hosszú egyenesek és a padlógázas szakaszok hiánya miatt a pálya a legtöbb másikhoz viszonyítva kevésbé terheli meg az erőforrásokat, a sűrű váltakozás viszont precíz energiamenedzselést és leadást követel meg az alacsony fokozatokban és a kanyarok kijáratain. A hétvége során kulcsfontosságú lesz a jó energiamenedzselési beállítások megtalálása, a szezon első felének végére ez a célunk, valamint az ERS teljes mértékű kihasználása.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: