DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Hamiltonnak esett a legjobban

Bár a verseny eleje a Williamsekről szólt, a hajrában pedig csapattársa közeledett rá vészes tempóban, a legjobb pillanatban érkező eső győzelmet ért Lewis Hamiltonnak a silverstone-i F1-es futamon.

A Brit Nagydíj rajtjánál az első sorból induló mercedeses párost szó szerint állva hagyta Felipe Massa, aki a harmadik helyről átugrotta az Ezüst Nyilakat, s ha Bottas nem bizonytalanodik el kissé, akkor Williams 1-2-vel érhetett volna véget az első kör. A hátsó régióban a két Lotus és a két McLaren törte össze egymást, a négy versenyző közül csak Alonso jutott el a bokszig, három autó viszont a pálya mellett maradt, így a versenyirányítás kénytelenek volt a safety cart a pályára küldeni.

Az újraindításnál Hamilton túlságosan türelmetlen volt, és elfékezte magát Massa nyomában haladva, s lesodródott a pályáról, így előzés helyett visszaesett harmadiknak. Az első kerékcserékig a Massa, Bottas, Hamilton, Rosberg négyes szorosan együtt maradt, igazi támadásra nem is került sor, egyedül a finn részéről, akinek csapata engedélyezte, hogy megelőzze az élen álló brazilt, de csak akkor, ha tiszta helyzetbe kerül.

live_britrajt



Bottas valamivel gyorsabbnak tűnt Massánál, s talán neki esélye lehetett volna a kiállásoknál megőrizni a helyét Hamiltonnal szemben – a brazilnak viszont nem volt, már csak azért sem, mert a Williams kiállása majd másfél másodperccel lassabb volt a Mercedesénél, ami teljesen egyértelművé tette, hogy sikeres lesz Hamilton elévágása. Rosberg jött ki a legrosszabbul a történetből, hiszen ő maradt a negyedik helyen, miközben bajnoki éllovas csapattársa az élre állt.

A kerékcseréket követően az időjárásjelentés tartotta izgalomban a mezőnyt, hiszen folyamatosan érkeztek a jelentések a közelgő esőről. Ekkorra egyébként már csak tizennégyen voltak versenyben, hiszen Nasr műszaki gondok miatt el sem tudott rajtolni, hárman elszálltak a rajtnál, Verstappen az újraindításnál dobta el az autót, Ricciardo pedig technikai problémákkal hajtott a bokszba. Hozzájuk csatlakozott hetedik kiesőként a félreálló Carlos Sainz, aki miatt néhány kör erejéig életbe lépett a virtuális safety car – tovább ismerkedhettek tehát az új rendszerrel a versenyzők.

Miközben egyre többen álltak ki – tegyük hozzá, elhamarkodottan – intermediate-ekért, az élmezőny a félig esős, félig száraz pályán továbbra is slickekkel próbálkozott. Rosberg nagyon élvezte ezeket a körülményeket, pillanatok alatt levadászta a Williamseket, majd csapattársa nyomába eredt, körönként jó két másodpercet adva Hamiltonnak. Ekkor úgy tűnt, Hamiltonnak esélye sem lesz ellene, ám ahogy tavaly, idén is szerencséje volt hazai pályán: az eső ugyanis épp abban a pillanatban zendített rá jobban, amikor ő egyébként is a bokszba hajtott volna, mert egyáltalán nem volt már tapadása.

Rosbergnek így a korábbinál jóval vizesebb pályán kellett még egy kört megtennie a slickeken, ami azt eredményezte, hogy esélye sem volt Hamilton elé kerülni, hiába volt gyorsabb nála egészen addig. Vettel hasonlóan jól járt, mint Hamilton, hiszen ő vele egy körben jött ki, s át is ugrotta a Williamseket, akik egyetlen fordulóval később, azaz Rosberggel egyszerre érkeztek a bokszba. Ez is maradt a végeredmény, a kétszeres világbajnok Rosberg, Vettel, Massa és Bottas előtt nyerte meg a futamot.

A hatodik helyre az egész futamon erős teljesítményt nyújtó Danyiil Kvjat jött be, aki csapattársa kiesése előtt is meggyőzőbb volt nála, majd következett Nico Hülkenberg, aki a futam elején még ötödik is volt, ám kissé elkésett a kerékcserével. Kimi Raikkönen viszont túlságosan korán tette meg ezt, hiszen a hajrában még egyszer ki kellett állnia, annyira elkoptak az interei, így annak ellenére is csak a nyolcadik lett, hogy eleinte még Vettel előtt volt.

A pontszerzők sorát Sergio Perez és az idei első pontját szerző Fernando Alonso egészítette ki, míg a pontzónán kívül Marcus Ericsson és a két Manor ért célba: Stevens szinte végig Merhi előtt járt, ám a hajrában kicsúszott, elvesztette első szárnyát, s egy plusz kiállásra kényszerült, így ismét a spanyol végzett a jobb helyen kettejük közt.

A verseny végeredménye:

live_silv_of

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: