DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Hamilton álomkoktélja: 2007, 2008 és 2014 együtt!

A kétszeres F1-es világbajnokot az Autosport faggatta arról, melyiket élvezi jobban: amikor saját csapattársa a fő kihívója, vagy amikor egy másik csapat pilótái ellen harcol a vb-címért. A válasz: a kettőt együtt!

Az egyik legédesebb pillanat Hamilton 2007-es idényéből: Raikkönen és Alonso között a pódiumon


Ez pedig eddigi pályafutása során csak egyszer, rögtön a legelső F1-es évében, 2007-ben adatott meg neki igazán: akkor mclarenes csapattársával, Fernando Alonsóval azonos pontszámmal zárta az évet, és a végén mindketten egy ponttal maradtak le a vb-címről a ferraris Kimi Raikkönen ellenében.

2008-ban Hamilton első világbajnoki elsőségével kárpótolta magát, de abban az évben csapattársa, Heikki Kovalainen nem igazán tudott méltó ellenfele lenne a házon belül csatában, és a brit fő riválisa a ferraris Felipe Massa volt. Tavaly fordított volt a helyzet olyan szempontból, hogy egyedüli kihívója a vb-címért folytatott harcban éppen csapattársa, Nico Rosberg volt, miután a Mercedes erőfölényével a többi csapat egész évben nem tudott mit kezdeni.

2008-ban Lewis drámai végjátékban múlta felül a ferraris Massát

Hamilton lenti nyilatkozatából arra következtethetünk, hogy az álomszezon nála nagyjából e három említett F1-es idény mixéből tevődne össze: a 2007-es évhez hasonló izgalmak, házon belüli és házon kívüli kőkemény riválisokkal és csatákkal, de a végén az ő győzelmével zárva.

„Szerintem izgalmasabb, amikor egy másik csapattal is harcolnunk kell, és én is emiatt találtam olyan lenyűgözőnek az F1-et gyerekként. A csapaton belüli versengés is izgalmas, de teljesen más, amikor a többi csapat ellen is harcolnod kell – az a legjobb érzés, amikor a saját csapattársadat és a többi, hasonlóan erős istálló versenyzőjét egyszerre győzöd le” – kezdte a regnáló világbajnok, aki egy másik friss nyilatkozatában azt is elárulta, meddig szeretne az F1-ben versenyezni.

„2008 egy elég szerencsés év volt olyan szempontból, hogy a Ferrari rendkívüli teljesítményt nyújtott az olyan, tempós kanyarokkal teletűzdelt, gyorsabb pályákon, úgymint Silverstone, a közepesen gyors és lassú versenyhelyszíneken viszont a mi McLarenünk vitte a pálmát. Minimalizálni a veszteséget, azokon a pályákon, amiken ők voltak jobbak, és nyerni ott, ahol mi – nagyon élveztem azt a küzdelmet. És közben persze azt a fickót is le akartam győzni, aki ugyanazt a modellt vezette, mint én. Amikor ez a kettő egyszerre sikerül, az olyan, mintha két dolgot kapnál meg egy áráért” – magyarázta Lewis. 

2014 másfajta kihívást tartogatott számára: egész éves fordulatos üldözőverseny saját csapattársa ellen

De mégis: melyikük izzasztotta meg őt jobban a vb-címért? Massa 2008-ban, vagy Rosberg 2014-ben? „Valószínűleg Nico, mert ő ugyanolyan autóban ült, mint én, és egész évben végig együtt gyorsultunk és fejlesztettük az autót.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: