DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Lesz mire emlékeznünk – Az év képei 2014-ben

Klasszikus szezont zártunk idén az F1-ben remek csatákkal, drámákkal, botrányokkal, szerencsés, és sajnos szerencsétlen kimenetelű balesetekkel egyaránt. Összeállításunkban az év legjobb pillanataiból szemezgettünk.

Kevin Magnusen bekezdett: első F1-es versenyén sikerült a dobogóra állnia, ráadásul felülmúlta Lewis Hamilton 2007-es teljesítményét, hiszen Ricciardo kizárása miatt a második helyre lépett előre. Mint később kiderült, ez maradt szezonbeli legjobb eredménye.



 

Lewis Hamilton tökéletesen megkomponált malajziai győzelmével kezdte meg négy diadalból álló sorozatát.



 

Bahreinben láthattuk a szezon egyik legparádésabb versenyét, előzés előzést követett, természetesen a Mercedes párosa sem maradhatott ki a jóból.



 

A futam másik sztárja mellettük Sergio Perez volt, aki 2009 után másodjára hozott dobogóra egy Force Indiát.



 

A monacói időmérőn Nico Rosberg szándékosan vagy sem, de hibázott a Mirabeauban, így Lewis Hamiltonnak már nem volt esélye a pole pozíciós időre. A brit csalódottsága napszemüveg mögül is jól kivehető.



 

A hercegsében rendezett viadal legszebb pillanata Jules Bianchi pontszerzése volt, a francia elsőként tudott a pontzónába érni a 2010-ben debütált kiscsapatok közül – mint ahogy év végén kiderült, ez sem volt elég a Marussia túléléséhez.



 

Ritka pillanat, hogy mindkét Mercedes egyszerre mondjon csütörtököt vasárnap helyett Montrealban ez történt, melyet kihasználva Daniel Ricciardo először ünnepelhetett a dobogó tetején.



 

A Red Bull tulajdonába került spielbergi pálya 11 év után adott ismét otthont az Osztrák Nagydíjnak, de a hazai pályán játszó címvédő katasztrofális versenyt produkált: Ricciardo a nyolcadik lett, Vettel pedig egy sor kínlódás után végleg kiállni kényszerült.



 

Az osztrák hétvége üdítő meglepetése volt a Williams: Felipe Massa vezetésével a grove-i csapat kisajátította az első sort (először a 2003-as Német GP óta), a versenyen pedig Bottas megszerezte első F1-es dobogóját.



 

Nico Rosberg az élről volt kénytelen feladni a Brit Nagydíjat, tálcán nyújtva csapattársának a hazai pályán aratott győzelmet.



 

Az egy ide, egy oda folytatódott Hockenheimben is: Lewis Hamilton fékhiba miatt balesetet szenvedett az időmérőn, de a versenyen sikerült felkapaszkodnia a harmadik helyre.



 

A balesetekből nem volt hiány ezen a hétvégén, Felipe Massát Kevin Magnussen állította röppályára az egyes kanyarban. A brazil szerencsére ép bőrrel úszta meg a szezon egyik leglátványosabb bukását.



 

Hamilton szenvedései tovább folytatódtak a Hungaroringen: ezúttal a motorja mondta fel a szolgálatot, de a kaotikus versenyen még egy kicsúszás után is sikerült megszereznie a harmadik helyet Nico Rosberg előtt.



 

Daniel Ricciardo tökéletes versenyzéssel húzta be második 2014-es diadalát a magyar pályán, az utolsó körökben kettőt előzve sikerült Kanada után ismét győzedelmeskednie.



 

A Magyar Nagydíjon lezajlott rádiós vita (Hamilton nem engedte el Rosberget) Spa-Franchorchamps-ban megtörtént az elkerülhetetlen: a két rivális összeütközött, a csapat pedig megdorgálta a vétkesnek kikáltott német pilótát. Rosbergnek nem csak ezt kellett elviselnie, hanem azt a hecckampányt is, melyet a szurkolók indítottak ellene.



 

Talán a nyomás miatt hibázott Rosberg az Olasz Nagydíjon, első helyen haladva, és nem csak saját maga által kreált békát kellett lenyelnie, hanem a dobogón a neki szóló füttykoncertet is.



 

Minderre még rátett egy lapáttal a Szingapúrban elszenvedett technikai hiba is, Lewis Hamilton a városállamban aratott győzelmét követően vette át a vezetést a pontversenyben.



 

A 2014-es szezon nem kizárólag a Mercedes-páros harcairól marad emlékezetes: Suzukában Jules Bianchi olyan szerencsétlenül csúszott ki a Dunlop-kanyarban, hogy frontálisan az Adrian Sutil autóját mentő vontatónak ütközött. Súlyos fejsérülései miatt napokig élet és halál között lebegett, bár nemrég hazaszállították Franciországba, kérdés, hogy teljes életet élni képes lesz-e egyáltalán.



 

Bernie Ecclestone hőn áhított álma öltött testet az első Forma-1-es Orosz Nagydíj képében, s noha a szervezés, az infrastruktúra és a fogadtatás magas színvonalú volt Szocsiban, félő, hogy újabb lélektelen Tilke-pálya kapott helyet a naptárban.



 

Jules Bianchi autója rajtrakészen Szocsiban – Max Chilton egyedül képviselte a Marussiát Oroszországban, de Austinba nem hogy kettő, egy autót sem sikerült indítaniuk. A Caterhammel együtt egy héten belül csődeljárás alá vonták az istállót, s bár a leafieldiek visszatértek Abu Dhabiban, mindkét alakulat jövője kérdéses. A két kiscsapat kálváriája nagy visszhangot keltett, több csapatvezető is a bevételek igazságosabb elosztását követeli – ennek megvitatása már a holtszezon témája lesz.



 

Nico Rosberg az élről kezdhette az USA Nagydíjat, de nem sikerült feltartóztatnia csapattársát: az előzés után Hamilton vissza sem nézett, és tovaszáguldott szezonbeli 10. győzelme felé.



 

Az idény vége pletykákról is szólt: nagyrészt Fernando Alonso jövője volt a téma, de a spanyol csak a szezonzárón jelentette be, hogy elhagyja a Ferrarit. Minden bizonnyal a McLarenhez vezet az útja, és lehet, hogy ennek áldozata Jenson Button lesz, akivel nagyot küzdött Austinban.



 

A Brazil Nagydíjon öt, zsinórban aratott győzelem után Lewis Hamilton kénytelen volt átadni a stafétát csapattársának. Nico Rosberg végig kontroll alatt tartotta a versenyt, és közelebb került ahhoz, hogy először ünnepeljen vb-címet egy futammal később.



 

A szerencse azonban elpártolt a német mellől, a technika ördöge Silverstone és Szingapúr után ismét megtalálta, így Lewis Hamilton nyugodt győzelemmel ünnepelhette a világbajnoki címet a brit másodszor ült fel a sportág trónjára 2008 után.



 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: