DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
WTCC

WTCC: Guerrieri szárnyalt az esőben, Michelisz negyedik

Kétszer is járt a biztonsági autó a pályán a kínai nyitófutamon: Michelisz Norbert majdnem minden bajnoki riválisa kihullt, a magyar versenyző értékes pontokat dolgozott le.

Szombat reggel óta folyamatosan esik Ningbóban, a WTCC hetedik fordulójának helyszínén: a közép-európai idő szerint 8:25-re kitűzött vasárnapi nyitófutam rajtját is halasztani kellett a pálya állapota miatt. Nagyjából tíz perc várakozás elteltével a verseny elindult biztonsági autó mögött: 15-ből 3 kört teljesítettek felvezetéssel, majd hatalmas vízfüggönyben elindult a verseny a fordított rajtrács élén levő Yann Ehrlacher és John Filippi vezetésével. A mezőny tagjai közül csak néhányan próbálkoztak előzéssel: köztük a Thed Björköt átugró, nyolcadik helyre felzárkózó Michelisz Norbert.

A 6. körben a negyediknek rajtoló Esteban Guerrieri szánta rá magát az előzésre, Nick Catsburgot taszította le a dobogós helyről, majd a következő körben Filippi második pozícióját is átvette. Eközben két Volvo, a főfutam pole-pozícióját kiharcoló Nestor Girolami és Thed Björk is bokszba sorjázott, majd az ötödik helyezésért harcoló Rob Huff és Tom Chilton ütközött. Mind a ketten a pálya szélén maradtak, a biztonsági autó pedig visszatért. Miután Mehdi Bennani is kiállt, 17-ből már csak 12 versenyző maradt versenyben: Michelisz az 5. pozícióig zárkózott fel a kiesésekből profitálva.



Gyors mentés után a 9. körben újraindult a verseny, Guerrieri pedig azonnal letolta Ehrlachert a pályáról: a futamon rendkívül élénk argentin máris átvette a vezető pozíciót. Egy pillanatig úgy tűnt, hogy Filippi lesipuskásként a második helyre is lecsaphat, végül azonban a dobogós pozíciót veszítette el Catsburggal szemben.

Az esőben repülő Esteban Guerrieri végül 3 másodperc előnnyel szerezte meg második WTCC-futamgyőzelmét Ehrlacher és Catsburg előtt. Filippit sorban darálták be a riválisok az utolsó körökben: Michelisz negyedik helyet szerzett, Catsburg kivételével a bajnokságban körülötte levő összes rivális nullázott a futamon. A magyar versenyző 25 pontos előnye az éllovas Monteiróhoz képest 13-ra csökkent, a második helyen álló Björktől csupán 4 egységre van.

A beugró visszatérő, Gabriele Tarquini ötödik pozícióban ért célba Filippi és a ladás Kevin Gleason előtt, aki legjobb eredményét szerezte a szériában, akárcsak Nagy Dániel. A Zengő Motorsport másik versenyzője, Szabó Zsolt egyetlen kört sem tett meg szombaton műszaki hiba miatt, ám megkapta a rajtengedélyt a vasárnapi futamokra.  Egy megforgás után végül 11. pozícióban ért célba.

A 16 körre kiírt második verseny, melyen Michelisz a második rajtkockából startol, 10:30-kor kezdődik.

A kínai 1. futam eredménye:

  Versenyző Csapat Autó Hátrány
1 Esteban Guerrieri Campos Racing Chevrolet 33:29.509
2 Yann Ehrlacher RC Motorsport Lada 2.893
3 Nicky Catsburg Polestar Cyan Racing Volvo 11.671
4 Norbert Michelisz Honda Racing Team JAS Honda 17.409
5 Gabriele Tarquini Honda Racing Team JAS Honda 17.840
6 John Filippi Sebastien Loeb Racing Citroen 23.760
7 Kevin Gleason RC Motorsport Lada 24.522
8 Daniel Nagy Zengo Motorsport Honda 24.946
9 Ryo Michigami Honda Racing Team JAS Honda 26.334
10 Filipe Souza RC Motorsport Lada 27.243
11 Zsolt David Szabo Zengo Motorsport Honda 39.340
12 Tom Coronel ROAL Motorsport Chevrolet 2 kör
13 Thed Bjork Polestar Cyan Racing Volvo 5 kör
- Mehdi Bennani Sebastien Loeb Racing Citroen kiesett
- Tom Chilton Sebastien Loeb Racing Citroen kiesett
- Rob Huff Munnich Motorsport Citroen kiesett
- Nestor Girolami Polestar Cyan Racing Volvo kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: