DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
WTCC

WTCC: Lopez harmadszorra is világbajnok(?)

Sima Lopez-győzelemnek nézett ki, de végül ellentmondásos lett a vége: Muller furcsa körülmények közt előzte meg csapattársát, és az sem biztos, Lopez világbajnoknak tekintheti-e magát. Michelisz 8. a Honda hazai pályáján.

Az első versenyt két Honda, a másodikat két Citroen kezdhette az élről Japánban: Jose Maria Lopez és Yvan Muller foglalta el az első két rajtkockát a főversenyen, kevesebb, mint egy órával idei első győzelme után Michelisz Norbert a 10. pozíciót foglalta el. Az argentin megőrizte a vezetését, a harmadikként startoló Bennnanit a nyitófutamon is dobogóra álló Thiago Monteiro előzte meg. Michelisz az első körben három helyet is javított.

A Volvo meglepően jól szerepelt a futam első részében: a hatodik helyről induló Girolami 5 kör után átugorta Tom Chiltont, miközben csapattársa, Thed Björk Huffot és Micheliszt tudta le – a magyar versenyző a 8. helyre csúszott vissza. Az élen álló Lopez, Muller, Monteiro és Bennani négyese hamar elszakadt az üldözőktől, és egymáshoz képest sem voltak támadó pozícióban.

Lopez 5 másodperc előnnyel vezette a versenyt, mikor az utolsó körben lelassult egy kanyarban, és elengedte Yvan Mullert – a manőver elengedésnek tűnt. A francia nyerte a futamot, Michelisz után ő is szezonja első győzelmét szerezte, míg a dobogó legalsó fokára Thiago Monteiro állt fel.



 

Jose Maria Lopez furcsa helyzetben van – és nemcsak az utolsó körben történt helycsere miatt, ami saját bevallása szerint is elengedés volt –, az argentin versenyző ugyanis 120 pontos előnyben van, miközben a hátralevő két versenyen még 110 egység szerezhető. Matematikailag tehát bebiztosította harmadik világbajnoki címét is. A thaiföldi forduló törlését azonban – a verseny egészen biztosan elmarad – formálisan egyelőre nem erősítették meg, és ez jelenti a csavart: amíg nem történik erről bejelentés, hivatalosan Lopez még nem nevezhető világbajnoknak.

Ami a további helyezéseket illeti: Bennani negyedik lett a Volvo beugrója, Girolami előtt, Chilton, Björk, Michelisz, Huff és Tarquini alkotta a pontszerzők sorát. A Zengő Motorsportnál az előző futam fordítottja történt meg: most Nagy Dani nem tudott elrajtolni, csak a verseny közben csatlakozott a bokszutcából. Ficza 18. helyen ért célba, csupán fél másodpercre a negyedik gyári Hondát vezető Michagamitól. 

A 2. verseny eredménye:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: