DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
WEC

WEC: Webberék hatalmas fölénnyel az élen

Az 1-es Porsche behúzta a silverstone-i 6 órás mindkét pénteki szabadedzését, a Toyota és Audi hasonló időket teljesített. Bemutatkozott a Manor, valamint számos korábbi F1-es pilóta.

A Hosszútávú Világbajnokság (WEC) szezonja, amely kilenc fordulóból áll idén, a silverstone-i 6 órás futammal veszi kezdetét: ennek első két másfél órás edzését tartották pénteken. A címvédő Porsche 1-2-es eredménnyel nyitott az első tréningen, a legjobb időt az 1-es számú autóval Timo Bernhard futotta meg, Mark Webber és Brendon Hartley társa, aki 0,8 másodpercet adott a testvérautónak.

Harmadik az előző évben szenvedő Toyota lett 1,6 szekundum lemaradással, Nakajima, Buemi és Davidson 5-ös számú autója. Az Audinak ezúttal egy negyedik hely jutott di Grassi, Duval és Jarvis egysége révén, majd a másik Toyota és Audi következett. Az LMP2-ben a G-Drive egysége (René Rast, Nathanael Berthon, Roman Rusinov), míg a GT kategóriában Gianmaria Bruni és James Calado Ferrarija futotta meg a legjobb kört.



Az 1-es Porsche az esti tréningen sem talált legyőzőre, azzal a különbséggel, hogy Hartley a korábbi 1:42.1-es időt a tavalyi pole-t felülmúló 1:39.6-ra csökkentette, és ezúttal már 1,7 másodpercet adott a második helyen végző testvérautónak. A Toyota-Audi csatát ezúttal a német márka nyerte, Duval, di Grassi és Jarvis harmadik időt futott Sarrazin, Kobayashi és Conway triója előtt. Az első edzésen harmadik Buemiék ezúttal csak hatodikként végeztek. Az LMP2-eseknél átvette a kezdeményezést a Strakka Racing, míg a GT-autók közül változatlanul Bruniék zártak az élen.

Érdemes szót ejteni néhány új névről: Nelson Piquet, a Formula-E bajnoka, aki korábban egyetlen alkalommal állt rajthoz a Le Mans-i 24 óráson – még 2006-ban egy GT-vel –, Nick Heidfeld és Nicolas Prost társa lesz idén a Rebellion csapatnál. A két autót indító brigád nem gyári alakulatként indul az LMP1-ben, akárcsak a ByKolles Racing, az első szabadedzésen utóbbi csapat, a másodikon már a Rebellion végzett előrébb különversenyükben.

Bemutatkozott a Manor, amely a korábbi F1-es istálló kilépett vezetőinek (John Boothnak és Graeme Lowdonnak) csapata, az alakulat két tavalyi versenyzőével: Will Stevens és társai második, Roberto Merhiék negyedik időt futottak az LMP2-ben a második edzésen. Szintén a prototípusok másodosztályában indul a korábbi Formula-1-es dobogós, Vitalij Petrov.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: