DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
WEC

Le Mans: Az F1 támadást indított ellenünk

A 2016-os F1-es naptár legvitatottabb pontja a június 19-re helyezett azerbajdzsáni Európai Nagydíj: a verseny ugyanis a legendás 24 órással ütközik. Le Mans képviselői támadásként fogják fel az egybeesést.

Az időpontválasztás megakadályozza, hogy aktív Formula-1-es pilóták induljanak a rangos egynapos versenyen – bár az elmúlt évtizedekben rendkívül ritka volt az ilyen indulások száma, Nico Hülkenberg tavalyi felbukkanása és győzelme a Porschéval alighanem növelte mások vállalkozó kedvét is. Gerard Neveu, a Hosszútávú Világbajnokság (WEC) első embere szerint Bernie Ecclestone épp ennek akarta elejét venni a bakui futam időzítésével.

„Egyértelmű támadás ez ellenünk és a verseny ellen. Ecclestone semmit sem tesz nemtörődömségből” – fogalmazott Neveu az Autosprint lapnak. A WEC több versenye egybeesik F1-es nagydíjakkal, amit a francia elkerülhetetlennek tart, viszont a Le Mans-i ütközés véleménye szerint csak szándékos lehet.



„Az FIA-nak jobban kellett volna védelmeznie minket” – tette hozzá Neveu. Ezzel az ACO (a Le Mans-i verseny szervezője és WEC promótere) és az FIA közötti szóbeli egyezségre utalt, amely arról szól, hogy Formula-1-es nagydíjat ne rendezzenek a 24 órás hétvégéjén. Az Autosport lap szakértője, Gary Watkins azonban rámutatott: a királykategória versenynaptárát az Ecclestone irányítása alá tartozó FOM állítja össze, abba az FIA-nak beleszólása nincs.

Neveu szerint nem a WEC vagy Formula-1 lesz az, ami igazán sokat bukik az időzítésen: „Ott lehetne Hülkenberg és más F1-esek – a motorsort rajongói fognak ezzel veszíteni.” Szavait visszhangozza az ACO elnöke, Pierre Fillon is: „Nem aggódok Le Mans-ért, de csalódott vagyok a rajongók miatt. Szerettek volna Formula-1-es versenyzőt látni, mint a régi időkben” – mondta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: