Steward
Gobodics Tamás
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2019. július 16. kedd
USA

Alonsót jövőre is az élre várják Indyben

Ha valakit egy négyszeres Indy 500-győztes vár egyértelműen a legjobbak közé, az nem éppen kis dicséret. Az IndyCar legendája, Rick Mears szerint biztosan a győzelemért harcol majd Alonso.

Az autósport története bővelkedik a legendásan jó versenyzőkkel, nincs ez másképp a tengerentúlon sem. A másfél évtizeden át meghatározó szerepet betöltő Rick Mears összesen négyszer győzött a híres, ötszázmérföldes viadalon, az amerikai a mai napig aktív a sportágban, így Fernando Alonso tavalyi beugrását is testközelből figyelhette.

2017-ben kiváló teljesítménnyel jelentkezett a kétszeres világbajnok spanyol, huzamos ideig vezette is a versenyt, ám a hajrában motorja megadta magát. Talán éppen ezért, illetve a Formula-1-ben a Hondával történt hároméves szenvedés miatt kialakult nem éppen jó viszony miatt döntött úgy Alonso és a McLaren, hogy a jövő évi Indy 500-on Chevrolet-motorral áll rajthoz.

Tavalyhoz képest az idei évre teljesen új aerocsomagot kaptak az Indy-autók a Dallarától, így a spanyolnak a tapasztaltabb pilótákhoz képest egy évnyi lemaradása lesz, Mears viszont ennek ellenére is úgy gondolja, hogy Alonsónak (és minden, kevésbé rutinos indulónak) ez az aerodinamikai csomag előnyösebb lesz, mint a korábbi.

„Nincs kétségem afelől, hogy Fernando Alonso már az edzések során gyorsan felveszi a ritmust. Szerintem a jelenlegi autók jobban fekszenek majd neki. A többi pilóta elmondása szerint ezeket a gépeket jobb vezetni, jobb visszajelzéseket kapunk róluk, ez pedig nagyban segíthet a kevesebb tapasztalattal rendelkező versenyzőknek” – idézi az 1979-ben, ’84-ben, ’88-ban és ’91-ben is Indy 500-at nyerő Mearst a Motorsport.com.

Rick Mearsnek sincs kétsége afelől, hogy Alonso jövőre is az első helyekért harcol Indianapolisban

„Kicsit nehezebb most a volánnál, különösen forgalomban. Alonso azonban a legnagyobb versenyzők tudásával bír, mint amilyen Mario Andretti, Parnelli Jones, vagy például A. J. Foyt voltak. Beugranak egy versenyautóba és azonnal képesek gyorsnak lenni.”

„A tanulási folyamatot kitűnően és gyorsan végzi. Indy minden mástól különbözött, amit korábbi pályafutása során tapasztalhatott, de mégis azonnal láthattuk, mitől is ennyire jó. Gyorsan megismerte a határait és szinte azonnal a lehető legjobb íveken haladt. Hasonlót láttam Will Powertől 2009-ben, ő is rögtön képes volt a határon autózni.”

„Tavaly a pálya mellől figyelhettem Alonso fejlődését az oválpályán. Az edzésen időnként egészen érdekes helyekre kormányozta autóját, ezzel megismerve mit lehet és mit nem. Egyértelmű, hogy vezetés közben gondolkodik is. A jelenlegi, gyengébb leszorítóerővel rendelkező autók az ő kezére játszanak. Újra sokkal inkább a pilóta kezében van az irányítás, a teljesítmény. Ez pedig éppen a legjobb versenyzőknek kedvez, Alonso pedig kétségtelenül az” – tette hozzá Rick Mears, aki jelenleg is aktívan dolgozik, a Penske istállónál Helio Castroneves oldalán.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?