DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Tereprali

Al-Attiyah nagy csatában növelte előnyét, új éllovas a motorosoknál

Az „Audi-szabály” ellenére is a Toyota sztárja győzött, Loeb a hajrában borult fel, a kétkerekűeknél pedig egy Honda nyerte a szakaszt, de egy Husqvarna vette át az első helyet csütörtökön.

Csütörtökön továbbra is Ha’il térségében versenyzett a Dakar mezőnye, amelyre 373 km-es szelektív várt a 2023-as verseny ötödik szakaszán. Az autósoknál óriási csata zajlott a nagyágyúk között: eleinte Stephane Peterhansel diktálta a tempót, majd rövid időre Sebastien Loeb is magához ragadta a vezetést. Végül azonban a kezdeményezést magához ragadó, az összetettben is élen álló Nasser Al-Attiyah húzta be a napot, idei második részsikerét aratva, azaz az Audik motorerő-növelése ellenére a menet közbeni szabályváltoztatáson kiakadó katari volt a leggyorsabb a Toyotával.

dakar-loeb-crash



Azért az Audik sem voltak messze Al-Attiyah-tól: Carlos Sainz szűk két perccel, Peterhansel pedig 3 perc 44 másodperccel maradt el mögötte. Loeböt viszont az utolsó kilométereken érte utol a balszerencse: felborult a Bahrain Raid Xtreme Prodrive-jával (lásd a fenti képen), kénytelen volt lecserélni az egyik kerekét, így nagyjából 20 percet bukott a francia.

Az összesítésben értelemszerűen Al-Attiyah növelte az előnyét: a második helyre felzárkózó Peterhansel lemaradása 22 és fél perc a négyszeres győztes mögött, míg a mai negyedik helyezése után a dobogó alsó fokára szoruló helyi toyotás, Yazeed Al-Rajhi 27 percre követi márkatársát. Sainz hátránya 34 percre rúg, míg Loeb a korábbi problémáival együtt már csaknem kétórás lemaradást szedett össze öt szakaszt (és a prológot) követően. Egy órán belül az említetteken kívül egyébként csak Hank Lategan van a Toyotával.

dakar-al-attiyah-toyota

A motorosoknál hat nap alatt megszületett a hatodik különböző szakaszgyőztes: csütörtökön az idei évre a Yamahát Hondára cserélő Adrien van Beveren diktálta a legjobb tempót. A francia mindössze 13 másodperccel bizonyult gyorsabbnak a csapattárs Jose Ignacio Cornejónál, míg a napi harmadik helyet az idei Dakar egyik kellemes meglepetése, Mason Klein csípte el, megelőzve a gyári KTM-en ülő korábbi győzteseket, Matthias Walknert és az eleinte vezető, de később némileg eltévedő Toby Price-t.

A szerdai szakasz után vezető Daniel Sanders azonban borzalmas napot fogott ki: csaknem 27 perccel produkált rosszabb időt, mint a napi első. Ez pedig összetettben is az első helyébe került a Gas Gas motorosának, aki egészen a nyolcadik helyig csúszott hátra. A vezetést a ma hatodik Skyler Howes ragadta magához a Husqvarnával, mögötte a KTM-es Kevin Benavides a második, Klein pedig a harmadik. De továbbra is hihetetlenül szoros a kétkerekűek küzdelme: még Sanders hátránya is mindössze 13 perc, a top 10 pedig 20 percen belül van egymáshoz képest.

dakar-vanbeveren-honda-motor

Van Beveren már a hatodik különböző szakaszgyőztes az idei Dakaron a motorosoknál

 

A kamionosok a publikálás időpontjában még nem értek célba, a magyar Qualisport Racing egysége a legutóbbi ellenőrző pontnál a 18. helyen haladt – később az ő eredményeikkel frissítjük a cikkünket!

Az összetett állása öt szakasz után:

Autósok: 1. Nasser Al-Attiyah, Toyota, 20:47:36; 2. Stephane Peterhansel, Audi, +22:36; 3. Yazeed Al-Rajhi, Toyota, +27:01; 4. Carlos Sainz, Audi, +34:52; 5. Henk Lategan, Toyota, +57:58; … 11. Sebastien Loeb, Prodrive, +1:53:41

Motorosok: 1. Skyler Howes, Husqvarna, 23:21:09; 2. Kevin Benavides, KTM, +0:44; 3. Mason Klein, KTM, +1:40; 4. Toby Price, KTM, +2:20; 5. Adrien van Beveren, Honda, +4:22; 6. Joan Barreda, Honda, +4:52; 7. Pablo Quintanilla, Honda, +9:55; 8. Daniel Sanders, Gas Gas, +13:18, 9. Jose Ignacio Cornejo, Honda, +17:32; 10. Luciano Benavides, Husqvarna, +20:31

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: