DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Tereprali

Dakar: Peterhansel először nyert, KTM-bukás

Riválisai balszerencséjét is kihasználva nagy lépést tett 14. Dakar-győzelme felé a Mini franciája, míg a motorosoknál bukott az egyik fő esélyes, így egy KTM maradt talpon a Hondák között.

Kedden egy 465 km-es körszakasz várt a Dakar Rali mezőnyére Neom körül. Az autósoknál sokáig az összetettben élen álló Stephane Peterhansel diktálta a tempót, egy idő után viszont Mathieu Serradori ragadta magához a kezdeményezést. A Centuryt vezető franciát viszont a 385. kilométernél utolérte a technika ördöge, így Peterhansel örökölte meg a szakaszgyőzelmet – ez az idei első részsikere a franciának, aki így értelemszerűen növelte az előnyét fő riválisaival szemben, ezzel pedig nagy lépést tett a 14. Dakar-győzelme felé.

peterhansel-dakar-stage9-dppi

Peterhansel úton 14. Dakar-győzelme felé


Méghozzá elég jelentős lépést, ugyanis fő üldözője, a toyotás Nasser Al-Attiyah kétszer is defektet kapott a kilencedik etapon, így kereken 12 perccel maradt el a Mini franciájától, ezzel pedig 17 perc 50 másodpercre hízott kettejük között a különbség. Az összetettben harmadik helyen álló Carlos Sainz viszont még a katarinál is rosszabbul járt, ugyanis ő is begyűjtött egy defektet, de sokkal több időt veszített azzal, hogy fékproblémái adódtak, s azokat próbálta meg orvosolni. A címvédő spanyol lemaradása ezzel már egy óra fölé nőtt Peterhansellel szemben. A napi harmadik helyet amúgy Giniel de Villiers csípte el Peterhansel és Al-Attiyah mögött.

A motorosoknál a legfontosabb esemény a 155. kilométernél következett be, a szakasz előtt összetettben alig egyperces hátránnyal második Toby Price ugyanis bukott. A Dakar közleménye szerint az ausztrált a tabuki kórházba szállították, ahol megvizsgálják, pontosan mennyire súlyosak a fejét, a jobb csuklóját és a bal vállát érintő sérüléseket. A KTM ezzel a legfőbb esélyesét veszítette el, de nem ő volt az egyetlen, aki kiesett: a Husqvarna színeit erősítő Luciano Benavides később ugyancsak bukott, s őt is vállsérüléssel szállították kórházba.

cornejo-dakar-stage9-dppi

Jose Ignacio Cornejo tíz perc fölé növelte az előnyét

A szakaszt Kevin Benavides nyerte – ez volt a második részsikere idén –, de csupán másfél perccel hondás társa, Jose Ignacio Cornejo előtt, aki Price kiszállásával magabiztos, több mint tízperces előnyre tett szert az összetettben éppen Benavides előtt. Összetettben ideiglenesen egy harmadik Honda, Joan Barreda Bort foglalta el a harmadik pozíciót, ez utóbbi viszont a várakozásoknak megfelelően még változott, ugyanis mind a címvédő Ricky Brabec, mind Price márkatársa, Sam Sunderland megállt segíteni a bajba jutott ausztrálnak, s az ezzel töltött nagyjából 15 percet mindkettejük esetében jóváírták, így átlépték Barredát a tabellán (Brabec egyébként így a napot is másodikként zárta Benavides és Cornejo között), hátrányuk pedig negyed óra körüli.

Ami a magyarokat illeti: Szalay Balázsék után hétfőn a Fazekas Motorsport is kénytelen volt feladni a Dakart – igaz, feltett szándékuk teljesíteni a szakaszokat, csak immár az összetettbe nem számít bele az eredményük –, így már csak a motorosoknál maradtak érdekeltségeink. Az erdélyi Gyenes Emanuel viszont újfent remek napot fogott ki, ugyanis a 26. legjobb időt érte el, s összetettben is ezt a pozíciót foglalja el, míg a szervizcsapat nélküli motorosokat felvonultató Original by Motul kategória értékelésében övé lett a napi első hely, összesítésben viszont 43 perces hátránnyal a második. A vajdasági Saghmeister Gábor a cikk publikálásáig nem ért célba.

Az összetett állása kilenc szakasz után:

Autósok: 1. Stephane Peterhansel (Mini) 34:26:16, 2. Nasser Al-Attiyah (Toyota) + 17:50, 3. Carlos Sainz (Mini) + 1:02:25, 4. Jakub Przygonski (Toyota) + 2:16:30, 5. Nani Roma (Prodrive) + 2:42:38

Motorosok: 1. Jose Ignacio Cornejo (Honda) 36:51:00, 2. Kevin Benavides (Honda) + 11:24, 3. Sam Sunderland (KTM) + 14:34, 4. Ricky Brabec (Honda) + 17:26, 5. Joan Barreda (Honda) + 29:00, ... 26. Gyenes Emanuel (KTM) + 6:36:25

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: